Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie onderzoekt te koop aangeboden fietsen

"Zonder heler geen steler"

Kampen, 07-03-2006

Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat het weinig zin heeft om een fiets te stelen als je deze niet kunt verkopen.

Dit is voor de politie, in samenwerking met stadstoezicht Kampen, reden om alle advertenties in kranten en advertenties in supermarkten te controleren op te koop aangeboden fietsen. Ook zoekt de politie op internet naar te koop aangeboden fietsen. Het zal in Kampen niet meer zo gemakkelijk zijn om een gestolen fiets te verkopen. Inmiddels heeft de politie een tweetal adressen bezocht.

Inwoners van de gemeente Kampen die regelmatig fietsen te koop aanbieden kunnen dus een bezoek van de politie verwachten. De politie zal dan controleren of de fietsen mogelijk van diefstal afkomstig zijn.

De politie heeft voor deze aanpak gekozen om het aantal aangiften van fietsendiefstal verder omlaag te brengen. In de 2005 daalde het aantal aangiften al van 500 naar 350 aangiften door een intensieve en gezamenlijke aanpak.

Het zal in 2006 niet alleen bij deze aanpak blijven. In de komende maanden wordt door het Stadstoezicht apparatuur, een soort handcomputer, aangeschaft om controle op gestolen fietsen op straat mogelijk te maken. De politie houdt de komende maanden extra toezicht op het Stationsplein te Kampen. Het aantal gestolen fietsen ligt daar nog op 60 per jaar. Dat aantal moet worden teruggedrongen. Daarbij zal de nadruk ook liggen op het aanhouden van daders.