Ghislaine Plag winnaar Ilse Wessel Presentatieprijs van Wereld

Radio nederland wereldomroep

Hilversum- De Ilse Wessel Presentatieprijs 2006 van de Wereldomroep is vanmorgen uitgereikt aan Ghislaine Plag (30). Zij presenteert sinds 1 februari 2006 Plein Publiek bij de NCRV, maar werd door de jury bekroond voor haar presentatiewerk bij haar voormalige werkgever RTV Rijnmond. De andere genomineerden waren Bart Jan Cune (24) van Omroep Brabant en Henry Schut (30) van de NOS. De tweejaarlijkse Ilse Wessel Presentatieprijs is een initiatief van de Wereldomroep, waarmee jonge talentvolle radiopresentatoren in de schijnwerpers worden gezet.

Voorzitter van de jury is mw. Lem van Eupen, general manager van RNTC, het internationale trainingsinstituut dat is verbonden aan de Wereldomroep. Lem van Eupen licht de keuze van de jury voor Ghislaine Plag toe: 'Ghislaine is een zelfverzekerde presentatrice met een duidelijk, helder en vlot stemgeluid. Er zit een persoonlijkheid achter de microfoon. Ze blinkt uit in de interactie met de gasten, ze leeft zich goed in en slaagt er in moeilijke dingen makkelijk uit te leggen. Je hoeft als luisteraar geen enkele moeite te doen om haar te volgen. De NCRV mag in z'n handen knijpen met zo'n presentatrice!'

De Wereldomroep reikte de prestigieuze prijs voor de derde maal uit. René van Brakel (Omroep Brabant) won in 2002 de eerste Ilse Wessel Presentatieprijs. AVRO-presentator Roeland van Zeijst werd in 2004 bekroond.

Omroeporganisaties en luisteraars konden kandidaten aandragen voor de Ilse Wessel Presentatieprijs 2006. Radiopresentatoren die niet ouder zijn dan 30 jaar en live presenteren in de categorie nieuws, actualiteiten en achtergronden, maken kans om de Ilse Wessel Presentatieprijs in de wacht te slepen. Kandidaten dienen zich te onderscheiden van anderen doordat zij fungeren als liaison tussen uitzending, onderwerp en luisteraar. Daarnaast gelden als doorslaggevende factoren hun interactie met gasten, taalvaardigheid, voorbereiding en inlevingsvermogen. Meer informatie over de prijs staat op www.wereldomroep.nl.

In 1999 nam Ilse Wessel na 20 jaar afscheid als presentatrice bij de Wereldomroep. Naast nieuwsuitzendingen verzorgde zij onder meer speciale contactprogramma's voor Nederlandse militairen op vredesmissies in Cambodja en Bosnië. Haar vakmanschap is voor de Wereldomroep een reden geweest een naar haar genoemde prijs voor jonge radiopresentatoren in te stellen en een kunstwerk te laten ontwerpen door beeldend kunstenaar Michiel van Pinxteren. Een replica van het kunstwerk (een bronzen beeld) wordt aan de winnaar van de Ilse Wessel Prijs aangeboden.