Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Er is vandaag geen persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering.


1. Opknappen De Dreef verbetert mogelijkheden voor sport en activiteiten in Overvecht

Overvechters moeten meer bewegen en deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Met het instemmen met een kredietvrijgave van ¤ 4.989.000 voor de bouw en aanleg van sport- en zorgcentrum De Dreef in Overvecht, slaat het college twee vliegen in één klap. De sportdeelname van Overvechters wordt gestimuleerd en er komt een kwalitatief goede ruimte voor sociaal-maatschappelijke activiteiten.

De verouderde sporthal wordt herbouwd. Er komen ruimtes bij, zoals een multifunctionele zaal en ruimtes voor sociaal-maatschappelijke en religieuze activiteiten. Welzijnsorganisatie Cumulus, stichting ContinU en baptistengemeenschap De Rank willen hier onder meer ouderenzorg, jongerenactiviteiten, kerkdiensten, naschoolse opvang, advies en hulp en cursussen aanbieden.

De bestaande sportverenigingen op het park, handbalvereniging UDSV en voetbalvereniging VVOO, zijn uiteraard ook bij de plannen betrokken. VVOO krijgt een nieuw kunstgrasveld in de buurt van het hoofdveld. Voor UDSV komt er een kantine in de nieuwe sporthal, handig als er binnen handbalwedstrijden zijn, en buitenhandbalvelden in de nabijheid. De deelname aan sport is in Overvecht met 53% lager dan het stedelijk gemiddelde (63%). Utrecht wil het sporten in de wijk stimuleren. Deze nieuwe sportaccommodatie is daarbij belangrijk. Het buitenterrein wordt ook opgeknapt, zodat de toegankelijkheid en de parkeermogelijkheden verbeteren. Met Arcadis wordt een ontwikkelingsovereenkomst aangegaan.

Meerdere gebruikers van De Dreef

Eén van de beoogde huurders is wijkwelzijnsorganisatie Cumulus, die een intentieovereenkomst heeft gesloten met Arcadis over het huren van ruimten in de Dreef. Cumulus wil de activiteiten voor jongeren, volwassenen en ouderen die nu in Transit en Einstein plaatsvinden, verplaatsen naar de Dreef. Dit is een modernere locatie. Ook kan men er een programma aanbieden dat met andere gebruikers van de Dreef, zoals sportverenigingen, stichting ContinU en baptistengemeenschap De Rank is afgestemd. Op het moment dat de Dreef in gebruik wordt genomen, worden Transit en Einstein gesloten. Verplaatsing van activiteiten naar de De Dreef betekent namelijk dat Cumulus in de Dreef in minder grote ruimtes evenveel activiteiten als in Transit en Einstein kan aanbieden. Hierdoor blijven er meer mogelijkheden over om op flexibele basis ook elders in de wijk activiteiten aan te bieden.

Gefaseerde bouw

Zodra het krediet is verleend wordt het contract met Arcadis gesloten. Er zal gefaseerd worden gebouwd. Tijdens de bouw van de nieuwe sporthal en multifunctionele ruimten in de eerste fase, blijft de huidige sporthal op verzoek van handbalvereniging UDSV beschikbaar. Daarna wordt in de tweede fase het kunstgrastrainingsveld voor voetbalclub VVOO aangelegd op de plek van de huidige sporthal.

Als alles volgens planning verloopt, wordt na de zomer van 2006 gestart met de bouw. Oplevering van de eerste fase is dan eind 2007; daarna wordt de huidige sporthal gesloopt. Naar verwachting zijn dan de kunstgrasvelden en de inrichting van het terrein begin 2008 gereed.


2. Wijkverkeersplan Noordoost

Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt de oversteekbaarheid op de Adelaarstraat, Biltstraat en Draaiweg verbeterd. Dit geldt ook voor de kruistpunten Kapteynlaan - Weverlaan en Pieter Nieuwlandstraat - Kardinaal De Jongweg. Deze verkeersmaatregelen maken onderdeel uit van het Wijkverkeersplan voor de wijk Noordoost dat het college heeft vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Naast het verbeteren van de oversteekbaarheid van diverse straten, wordt de verkeerssituatie verbeterd op de kruispunten Alexander Numankade - Jan van Galenstraat en de Aartsbisschop Romerostraat - Sartreweg. Verder komen op de Hopakker aparte fietsstroken en wordt tussen de Van Swindenstraat en Blauwkapelseweg een fietsverbinding aangelegd. Daarnaast wordt het eenrichtingsverkeer op de Lauwerecht aangepast en wordt de rijbaan van het Willem de Zwijgerplantsoen plaatselijk versmald in combinatie met de aanleg van parkeerplaatsen. Wijkverkeersplan Noordoost is opgesteld in samenwerking met wijkbewoners. Uit een inventarisatie van knelpunten die door bewoners werden genoemd, is een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. Omdat er niet voldoende geld is om nu alle verbeterpunten aan te pakken, is bekeken welke uitvoeringsmaatregelen voorrang moesten krijgen. Het wijkverkeersplan is dan ook leidraad voor eventuele toekomstige projecten. Na de inspraakprocedure neemt het college een definitief besluit over het wijkverkeersplan Noordoost.


3. Ontwerp Transerium Lage Weide definitief

Het Definitief Ontwerp van transferium Lage Weide is door het college vastgesteld. Het transferium dat bij toekomstig Randstadspoorstation Lage Weide wordt aangelegd krijgt 470 parkeerplaatsen en een transferruimte voor touringcars. Transferium Lage Weide komt geheel op maaiveldniveau te liggen aan de westzijde van de spoorlijn tussen Utrecht en Amsterdam en aan de noordzijde van de Plutoniumweg. De ruimte aan de westzijde van het transferium is bedoeld voor touringcars die nu nog op het Jaarbeursplein reizigers ophalen en afzetten. Met het nieuwe transferpunt hoeven deze bussen niet meer in de stad te rijden. Randstadspoorstation Lage Weide zorgt voor een snelle verbinding vanaf het transferium naar zowel de binnenstad van Utrecht als richting Amsterdam. De ontwikkeling van transferia aan de rand van de stad maakt deel uit van het beleid van gemeente Utrecht voor de bereikbaarheid. Door aan de rand van de stad goedkope parkeerplaatsen aan te bieden en te zorgen voor snelle verbindingen met het openbaar vervoer krijgen de automobilisten een goed alternatief voor 'met de auto naar de stad'. Zo leveren transferia ook een bijdrage aan de leefbaarheid van de binnenstad en de omliggende wijken.