Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Internationale samenwerking op het gebied van RFID

RFID Platform Nederland werkt samen met Engeland en Duitsland

Leidschendam, 7 maart 2006 - Het RFID Platform Nederland gaat op internationaal niveau haar krachten bundelen met het National RFID Centre en het Informationsforum RFID e.V., haar Engelse en Duitse tegenhangers.

De drie platforms willen door middel van deze samenwerking meer richting geven aan de internationale discussie en beleidsvorming rondom het onderwerp RFID (Radio Frequency Identification). De platforms zijn van mening dat op dit moment de politieke besluitvorming rondom RFID nog teveel een nationale aangelegenheid is, terwijl de vraagstukken die bij RFID spelen een grensoverschrijdend karakter hebben.

Naast beleidsvorming zullen de drie organisaties zich ook nadrukkelijk richten op het stimuleren van de RFID-markt in Europa, onder andere door vraag en aanbod met elkaar in contact te brengen, voorlichting te geven en doorbraakprojecten te initiëren. Op deze manier wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van een competitieve RFID-omgeving in Europa.

De platforms hebben een gezamenlijk statement naar de Europese Commissie geformuleerd, waarin zij aandringen op een Europees beleidskader voor de stimulering en ontwikkeling van RFID, gedegen voorlichting naar consumenten en een actievere betrokkenheid van de nationale overheden bij de internationale discussie over RFID. Deze statement is te vinden op www.rfidnederland.nl.

RFID maakt het mogelijk om goederen en personen op afstand te identificeren. De technologie wordt nu voornamelijk gebruikt in de logistiek, maar RFID biedt ook kansen voor veel andere sectoren, zoals de retailsector, de gezondheidszorg en in beveiliging. RFID zal daarom naar verwachting van grote invloed zijn op de concurrentiepositie van Europa.

Het RFID Platform Nederland zet zich in om de toepassingsmogelijkheden van RFID voor zowel gebruikers als aanbieders te stimuleren, kennis te bundelen en toe te zien op een verantwoord gebruik van RFID.

RFID Platform Nederland

RFID Platform Nederland is een platform waar leveranciers en (potentiële) gebruikers van RFID elkaar kunnen ontmoeten. Om slagvaardig in te kunnen spelen op de ontwikkelingen hebben enkele grote organisaties besloten om een platform op te richten waar kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld, waar onderzoek wordt verricht, en waar gewerkt wordt aan het slechten van mogelijke barrières voor de toepassing van RFID.

Contactgegevens voor de redactie:

Bart Schermer, RFID Platform Nederland

Telefoon: 070-3376102

Email: bart.schermer@ecp.nl