Ingezonden persbericht


Horeca fel tegen verhoging inkoopprijzen Grolsch bier

Alleen prijsverhogingen accepteren volgens reguliere prijsindex

Woerden, 7 maart 2006 - Bierbrouwer Grolsch heeft bij de presentatie van de jaarcijfers 2005 aangekondigd dat de inkoopprijzen van bier in de horeca komend jaar fors worden verhoogd. Koninklijk Horeca Nederland is fel tegen de aangekondigde prijsverhogingen en adviseert haar leden geen prijsverhogingen te aanvaarden behoudens de reguliere prijsindex. Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland: " Deze ongenuanceerde aankondiging van Grolsch om de prijzen voor de horeca te verhogen is te zot voor woorden. De horeca wordt als melkkoe gebruikt als gevolg van de prijzenslag in de supermarkten".

Grolsch motiveert de prijsstijging dat de brouwer in het afgelopen jaar omzet is misgelopen door de prijzenoorlog in de supermarkten, dit terwijl het volume en het marktaandeel van Grolsch in de horeca het afgelopen jaar is gestegen. Ook verwacht Grolsch dat de Nederlandse horeca-ondernemer geen machtspositie heeft en derhalve de prijsstijgingen zal accepteren. " Hoewel Grolsch altijd pretendeert goed naar haar afnemers te luisteren geeft deze motivering nog eens aan hoe scheef deze markt in elkaar zit ", aldus Jeu Claes.

Koninklijk Horeca Nederland neemt het Grolsch kwalijk dat de weg van de minste weerstand wordt gezocht en de rekening bij de horeca-ondernemer wordt neergelegd. In een brief aan de directie van Grolsch wijst Koninklijk Horeca Nederland naar een dergelijke actie van Grolsch in het Verenigd Koninkrijk. Grolsch heeft daar vorig jaar geprobeerd de prijzen fors te verhogen met als gevolg dat Grolsch 10% minder heeft verkocht. Volgens Koninklijk Horeca Nederland heeft Grolsch hier kennelijk weinig van geleerd.

Koninklijk Horeca Nederland adviseert haar leden de prijsverhoging van Grolsch niet te aanvaarden behoudens de reguliere prijsindex. Daarnaast zal Koninklijk Horeca zich nog meer inzetten om te komen tot transparantie in deze ondoorzichtige markt en het organiseren van een centrale inkoop van bier door Koninklijk Horeca Nederland ten behoeve van de leden.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -