Deloitte neemt afstand van geciteerde beweringen Van de Poel

Deloitte

Rotterdam, 7 maart 2006 - Accountants-adviesorganisatie Deloitte neemt met kracht afstand van de gisteren door de rechtbank geciteerde beweringen van getuigedeskundige Jan van de Poel, dat Deloitte als externe accountant van Ahold 'niet professioneel' zou hebben gehandeld en dat Deloitte .onvoldoende zichtbare pogingen' zou hebben gedaan om consolidatie op de agenda van het audit committee te krijgen.

Bij de opening van het strafproces tegen voormalige Ahold bestuurders heeft de president van de rechtbank conclusies geciteerd uit het door getuigedeskundige Van de Poel, in opdracht van de Amsterdamse rechtbank, uitgebrachte concept rapport. Deloitte, geen partij in de strafzaak tegen de voormalige Ahold-top, heeft niet de gelegenheid gekregen kennis te nemen van de inhoud van dit concept rapport. Evenmin is Deloitte door Van de Poel de mogelijkheid geboden tot het geven van commentaar.

In het licht van de rapportages van Deloitte aan de bestuursorganen van Ahold over onder meer consolidatie, zijn de gestelde beweringen van Van de Poel met betrekking tot de in zijn ogen gebrekkige aandacht van Deloitte voor het consolidatievraagstuk ongefundeerd. Ook de kennelijke stellingname van Van de Poel dat Deloitte na ontvangst van de ICA control letter meer wantrouwend had moeten zijn, is in de ogen van Deloitte onjuist. Deloitte merkt op dat, waar een control letter een aanvulling is op een aandeelhoudersovereenkomst, en deze door alle betrokken partijen (mogelijk met een tegengesteld belang) is ondertekend, er geen bijzondere aanleiding is om te twijfelen aan het waarheidsgehalte hiervan.

De hierboven gestelde beweringen van Van de Poel lijken te zijn gebaseerd op onvolledige kennis van de feiten en met gebruikmaking van inzichten achteraf. Deloitte meent dat het haar als externe accountant van Ahold niet heeft ontbroken aan een professioneel-kritische opstelling. Deloitte is ervan overtuigd dat haar werkzaamheden als externe accountant van Ahold hebben voldaan aan de daaraan te stellen wettelijke en vaktechnische eisen en heeft vertrouwen in haar positie. Deloitte hecht eraan te melden dat zij er de voorkeur aan had gegeven gedurende de strafzaak niet publiekelijk te reageren op in het proces ingenomen standpunten. Echter de onjuistheid van de gestelde beweringen is van dien aard, dat Deloitte zich gedwongen voelt daarop te reageren.

Contactpersoon:
Marcel Baas, hoofd Corporate Communications

010- 272 17 54 of 06 - 52 04 86 72
mbaas@deloitte.nl

Over Deloitte Touche Tohmatsu

Deloitte Touche Tohmatsu is een organisatie van zelfstandige memberfirms, die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. Onze dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor circa 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van 120.000 professionals in alle werelddelen en van onze memberfirms met hun vestigingen. Dienstverlening wordt aangeboden in vier professionele disciplines: accountants, belastingadviseurs, consultants, financieel adviseurs. Onze memberfirms werken zowel voor de grootste wereldwijde ondernemingen, als voor nationale bedrijven, de publieke sector als voor snelgroeiende bedrijven.

Deloitte Touche Tohmatsu is een Swiss Verein. Noch Deloitte Touche Tohmatsu, noch een van de memberfirms aanvaardt aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten van handelen van andere memberfirms. Elke memberfirm is een zelfstandige juridische eenheid die werkt onder de naam .Deloitte., .Deloitte & Touche., .Deloitte Touche Tohmatsu. of enige andere daaraan gerelateerde naam. De dienstverlening zoals weergegeven in deze uitgave wordt geleverd door de betreffende memberfirm en niet door Deloitte Touche Tohmatsu Verein.