Provincie Zuid-Holland

College wil doelstelling windenergie verhogen

In 2015: 350 megawatt in Zuid-Holland

Zuid-Holland moet 350 megawatt windenergie hebben gerealiseerd in 2015. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten voor aan Provinciale Staten. De huidige doelstelling is tenminste 250 megawatt in 2010. Tot dusver is er 188 megawatt gerealiseerd. "Het gaat voorspoedig," aldus gedeputeerde Erik van Heijningen, "vooral ook dankzij de medewerking van de gemeenten."

Door de ambitie op het gebied van windenergie te verhogen willen GS een extra bijdrage leveren aan het verdrag van Kyoto. Daarin staat dat er in 2010 6 % minder CO2-uitstoot moet zijn ten opzichte van 1990. De hogere doelstelling voor Zuid-Holland kan geheel worden gerealiseerd met de al eerder vastgestelde locaties in de nota Wervel (WindEnergie: Ruimtelijke Visie En Locatiekaart). "We hebben verder vooruit gekeken en we zien kans om nog iets meer te doen. Driehondervijftig megawatt in 2015 is een realistisch doel," zegt Van Heijningen.

GS willen, als gevolg van voortschrijdende ontwikkelingen, ook enkele locaties wijzigen

De belangrijkste zijn:

· Het beperken van het zoekgebied Merwedezone tot enkele studielocaties, waarbij de zone tussen Sliedrecht en Boven-Hardinxveld wordt vrijgehouden vanwege de vogels.

· Langs de N11, in combinatie met een bedrijventerrein in Alphen aan den Rijn, komt op verzoek van de gemeente een studielocatie.

· De gewenste locatie bij Nieuwenhoorn bij Hellevoetsluis vervalt en wordt opgenomen in een opschaling van de bestaande locatie op de Haringvlietdam.

· Het oostelijk deel van de locatie Groote Lindt in Zwijndrecht en de hele locatie te 's-Gravendeel Noord (HKS Heuvelmanterrein) komen te vervallen omdat de afstand tot bestaande woningen te klein bleek.

Het college heeft het voorstel voorgelegd aan Provinciale Staten.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22