Euro-chain
EU RO Chain Gro..

"Roemenië in 2015 Europoort Midden en Oost-Europa"

ROTTERDAM, 7 maart 2006 - Het is verstandiger om 500 miljoen euro te investeren in de Zwarte Zee-haven Constantza dan 5 miljard in een Tweede Maasvlakte. Dat vinden Robin Martens van Euro-Chain en Gerard Kuijs van Archicom Consultants + Architects + Engineers. De twee openen onder de naam EU-RO Chain Group SRL een kantoor in Boekarest om van daaruit te starten met de ontwikkeling van logistieke bedrijvenparken op 4 strategische locaties.

De opening valt samen met het debat in de Tweede Kamer over toetreding van Roemenië tot de EU. Het tweetal acht nu de tijd rijp om een begin te maken met de ontwikkeling van bedrijvenparken in Constantza, Bucharest, Brasov en Timisiora.

De geplande bedrijfsterreinen vormen een netwerk dat de groeiende logistieke behoeften van de lokale economie èn van buitenlandse retailers en producenten voor de middellange termijn afdekt. Eigen onderzoek van EU-RO Chain Group leert dat alleen al de retailers in Roemenië 150 miljoen euro per jaar kunnen besparen op de logistieke kosten.

Volgens Martens is de groei uit Nederland Distributieland. "De kennis die we de afgelopen 25 jaar op het gebied van logistiek en distributie hebben verworven, kunnen we uitstekend exporteren naar Roemenië. Nederland heeft de mogelijkheden om in Roemenië een toonaangevende rol te gaan spelen."

Toekomstbeeld

EU-RO Chain Group deed onderzoek naar de mogelijkheden die Roemenië biedt. "In 2015 is Roemenië de Europoort voor Centraal- en Oost-Europa", zegt Martens. "Er is nu al ruimte voor de ontwikkeling van een retail supply chain, met als basis 6 tot 8 logistieke parken. Nu al maken bedrijven uit kostenoverwegingen gebruik van productie- en assemblagefaciliteiten in Oost-Europa. Met name Roemenië zal de komende jaren veel van deze activiteiten aantrekken. Uiteraard conform de geldende EU-normen. Als laatste ontwikkelt zich in Roemenië een internationale supply chain, waarbij Aziatische producenten hun halfproducten via Constantza invoeren, om elders in Roemenië te worden geassembleerd. Hiermee zal Roemenië zich op de langere termijn onderscheiden van omringende landen."

Er is rechtenvrij beeldmateriaal over dit onderwerp verkrijgbaar via de digitale fotodatabase van het ANP.