Provincie Drenthe

Milieuvergunning voor asfaltcentrale Heijmans in Meppel 07 Mar 2006

Gedeputeerde Staten hebben besloten de firma J. Heijmans b.v. een vergunning in het kader van de wet Milieubeheer te verlenen voor de oprichting van een asfaltmengcentrale op het industrieterrein Oevers-D in Meppel.

De firma Heijmans heeft op 15 juni 2004 een aanvraag voor een oprichtingsvergunning voor de asfaltcentrale ingediend. Het ontwerp-besluit hierover is op 29 juni 2005 gepubliceerd. Ook is op 12 juli een hoorzitting over het voorgenomen besluit gehouden. Naar aanleiding van het ontwerp-besluit zijn bij de provincie zo'n kleine 4000 bedenkingen ingediend. GS zijn van mening dat geen van de ingebrachte bedenkingen kan worden gezien als gegronde reden voor het weigeren van de milieuvergunning. Het besluit is wel op onderdelen aangepast ten opzichte van het ontwerpbesluit van 28 juni 2005. GS hebben indertijd het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven onderzoek te doen naar de gevolgen voor de omgeving door de komst van de asfaltcentrale naar Meppel. Het rapport van de RIVM heeft aangetoond dat de bijdrage door emissies van de asfaltcentrale nauwelijks tot een significante verhoging van de (achtergrond)concentraties leidt. Door de komst van het bedrijf zullen de normen met betrekking tot fijn-stof zoals die zijn vastgelegd in het Besluit luchtkwaliteit 2005, niet worden overschreden. Dit geldt ook voor de overige in het Besluit Luchtkwaliteit genoemde stoffen. Voor zover bekend is hoe de normen in 2010 zullen worden aangescherpt, geldt eveneens dat deze niet zullen worden overschreden. Dit wordt bevestigd door het in januari 2006 gepubliceerde onderzoek naar de luchtkwaliteit in Meppel, dat TNO op verzoek van de gemeente Meppel heeft uitgevoerd.
Daarnaast geeft het RIVM-rapport aan dat geen onacceptabele geurhinder wordt verwacht. Er wordt voldaan aan de eisen van verschillende toetsingkaders.
Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsuitstraling van de asfaltcentrale past binnen het zonemodel voor het industrieterrein en dat er nog voldoende akoestische ruimte is op het terrein voor nieuwe bedrijven of uitbreiding van bestaande bedrijven.

Bestemmingsplan Oevers-D
Het bestemmingsplan Oevers-D van de gemeente Meppel biedt de mogelijkheid tot vestiging van een asfaltcentrale. In het provinciale omgevingsplan (POPII) heeft Meppel de functie van streekcentrum toegewezen gekregen. De gelijktijdige ontwikkeling van woningbouw en industrie in Meppel past dan ook in het provinciale beleid.

Het besluit zal 6 weken, van 16 maart 2006 tot en met 28 april 2006, op het provinciehuis te Assen en het gemeentehuis te Meppel ter inzage liggen. Tijdens deze periode kan door diegenen die tegen het ontwerpbesluit bedenkingen hebben ingediend, schriftelijk beroep ingesteld worden bij de Raad van State.