Provincie Drenthe

Bijna 2 miljoen van Brussel voor nieuwe innovaties in Drenthe 07 Mar 2006

De Europese Commissie heeft bijna 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Innovatieve Acties Programma (IAP) van Drenthe. Met het geld kan in de provincie voor bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd worden in 8 zeer vernieuwende projecten met o.a. sensortechnologie. Daarmee profiteert Drenthe van de koppositie die zij dankzij LOFAR inneemt op de internationale wetenschappelijke markt op het gebied van sensortechnologie. Met de 8 nieuwe projecten kunnen ongeveer 40 nieuwe, hoogwaardige arbeidsplaatsen worden gerealiseerd.

LOFAR is een netwerk van hoogwaardige sensors, verbonden met een supersnelle computer die enorme hoeveelheden gegevens in een razend tempo kan verwerken. De projecten uit het IAP komen grotendeels voort uit deze LOFAR-technologie.

Actueel is het vorige week op het provinciehuis gepresenteerde IJkdijk-project, waarin sensortechnologie wordt samengebracht met watermanagement. Voor de IJkdijk gaat Astron/IDL in samenwerking met de NOM sensoren ontwikkelen die de technische staat van dijken binnenin kunnen meten. Die techniek kan veel betekenen voor de veiligheid en bescherming tegen het water en geniet daarom internationale interesse.

Een ander project is de ontwikkeling van een uniek type brandblussysteem waarmee de brand automatisch en direct aan de bron geblust kan worden. ASTRON (www.astron.nl) ontwikkelt dit samen met het bedrijfsleven. De productie wordt ondergebracht in Noord-Nederland. Naast deze projecten wordt ook de industriële productie van platte antennes voor de radiosterrenkunde voorbereid in het kader van het Europese project SKADS (www.skads-eu.org).

De provincie heeft de Europese middelen aangevraagd om de ontwikkeling van een innovatieve kennisregio nog verder te stimuleren. Daarvoor werkt de provincie nauw samen met alle kennisinstituten in Drenthe. Een kenniseconomie is nodig om de concurrentiepositie in de Europese en wereldmarkt te behouden en te verstevigen. Drenthe heeft met het LOFAR-project al een flinke sprong gemaakt in kennisontwikkeling. De nieuwe projecten zullen die nog verder uitbouwen.

Van de nieuwe kennis en technologie kan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) flink profiteren. Ondernemers krijgen instrumenten voor de realisatie van intelligente producten en diensten. Daarmee kunnen zij zich anders profileren ten opzichte van bijvoorbeeld lagelonenlanden.

Het IAP loopt tot en met 31 december 2007. De realisatie van de projecten is in januari van start gegaan.