Provincie Overijssel

Huisvesting statushouders verloopt goed

Gedeputeerde Staten zijn blij met de resultaten die de gemeenten in West-Overijssel hebben behaald bij de huisvesting van statushouders. De gemeenten hebben alle oude achterstanden weggewerkt en zijn druk doende ook de nieuwe taakstellingen te verwerken.

De 13 gemeenten in West-Overijssel, te weten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Hellendoorn, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle, hebben het afgelopen jaar in totaal 364 statushouders gehuisvest. Dit aantal bestond uit de achterstand van 2004 (170) en de taakstelling voor de eerste (92) en tweede (152) helft van 2005. De nieuwe achterstand bedraagt nu nog zoân 50 mensen die gehuisvest moet worden. Daarmee heeft West-Overijssel het afgelopen half jaar, vergeleken met de andere regioâs in Nederland, de grootste inhaalslag geleverd.

Alle gemeenten in Nederland dienen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) te huisvesten. Daarvoor krijgen ze tweemaal per jaar een zogenaamde taakstelling van het Ministerie van Justitie. Voor de eerste helft van dit jaar betekent dit voor de West-Overijsselse gemeenten: 92 statushouders aan een passende woning helpen. Reguliere huisvesting biedt de statushouders de kans om op een fatsoenlijke manier aan hun inburgering en nieuwe toekomst te werken.

Afgelopen jaar heeft gedeputeerde Rietkerk met bijna alle West-Overijsselse gemeenten gesprekken gevoerd over het wegwerken van eventuele achterstanden en het voorkomen van nieuwe achterstanden. âOndanks de achterstand in de huisvesting van statushouders en de zeer grote aanvullende taakstelling die we in de 2de helft van 2005 hadden, is het toch geluktâ, meent gedeputeerde Rietkerk, verantwoordelijk voor huisvesting in West-Overijssel. âDe gemeenten hebben hun taken beter opgepakt en zijn vasthoudender te werk gegaan. Een goede samenwerking tussen gemeenten en woningbouwcorporaties heeft er daarnaast voor gezorgd dat gemeenten aan hun verplichtingen konden voldoen. Wij gaan er vanuit dat er in de toekomst geen nieuwe achterstanden zullen ontstaan.â

De provincie Overijssel controleert of de gemeenten in West-Overijssel hun taak rond de huisvesting van statushouders goed uitvoeren. De regio Twente is toezichthouder voor de Twentse gemeenten. De toezichthouders zijn verplicht om, bij herhaaldelijk verzaken van de taakstellingsverplichting door gemeenten, zelfstandig statushouders te gaan huisvesten op kosten van de gemeenten. In West-Overijssel is dit niet nodig geweest.

Gedeputeerde Staten hebben een verslag over het toezicht in 2005 opgesteld en aan de minister van VROM gestuurd. VROM is verantwoordelijk voor de controle van de provincies en de kaderwetgebieden bij het uitvoeren van de toezichthoudende taken.