29
30
31
/> Maart 2006

Tien suggesties voor een voorjaarsvakantie in Tsjechië

Vraagt u zich wellicht af waar naartoe te gaan tijdens de voorjaarsvakantie? Dan zou Tsjechië een leuke optie voor u kunnen zijn. U kunt het voorjaar hier fantastisch doorbrengen, traditionele paasvieringen meemaken, kastelen, burchten en musea bezoeken en uitstapjes naar het platteland maken. Een bloemlezing van verschillende redenen voor een kort uitstapje:
Reden 1: Het begin van lente in Praag vieren
De pleinen in Praag staan in het teken van lente: Gekleurde eieren, kleurrijke versieringen, berkentakken, kraampjes met traditionele producten en volksmuziek zorgen voor een feeststemming op de versierde pleinen.

Onze tip: De grootste Paasmarkten zijn te vinden op het 'Old Town' plein en op het Wenceslas plein (www.prague-info.cz). Beide markten vinden plaats van 1 tot en met 23 april 2006. Op het 'Old Town' plein zal een podium opgezet worden waar diverse optredens zullen plaatsvinden, zoals concerten van folklore gezelschappen uit het hele land. Op het Wenceslas plein zullen eierenschilders uit heel Tsjechië demonstraties van hun kunst geven.

Reden 2: Pasen met een speciale Tsjechische traditie Een unieke traditie die u tijdens Pasen op de straten van de Tsjechische steden kunt zien is de 'Paas zweep'. Deze zweep is gemaakt van gevlochten wilgentakjes en versierd met linten. Op Paasmaandag is het traditie voor jongens om meisjes zachtjes met de zweep te slaan, zodat ze heel het jaar jong en gezond blijven. Het doel is niet om de meisjes pijn te doen, in tegendeel. Kom en probeer het zelf!

Onze tip: Bij openluchtmusea in het land kunt u zelf ervaren hoe het traditionele Paasfeest in Bohemen en Moravia gevierd werd. Het oudste en grootste museum in Centraal Europa, het Walachijse openluchtmuseum in Ronov pod Radhotem in de provincie Moravië zijn tussen 15 en 17 april diverse shows en demonstraties te zien (www.vmp.cz), evenals het nieuwste openlucht museum in Zubrnice op 8 en 9 april 2006 (www.zubrnice.cz). In Veselý kopec u Hlinsko in Oost-Bohemen zal hetzelfde gebeuren van 15 tot en met 17 april 2006 (www.hlinsko.cz). Kom en breng uzelf op de hoogte van de Tsjechische Paasgebruiken, koop wat op de traditionele markt en kijk naar optredens van folklore gezelschappen, eierendecoratie en het weven van de beroemde Paas zwepen.

Reden 3: Pasen in een kasteel of burcht
Tsjechië is een sprookjesland van kastelen en burchten. Het hoogseizoen begint bij zulke plaatsen meestal in maart of april. Kom en geniet van en aangename lente reis naar een kasteel of burcht.

Onze tip: De romantische neogotische Sychrov Burcht in Sychrov (www.zamek-sychrov.cz) zet op 8 en 9 april 2006, van 9 tot 4, een traditionele Tsjechische Paasmarkt met culturele activiteiten op. Enkele activiteiten zijn de aantrekkelijke vertoningen van valkenjacht en demonstraties van oude ambachten. Binnen in de burcht kunnen bezoekers de grootste collectie van Franse portretten in Centraal Europa, de rijk gesneden decoratie en het Engelse park met een tentoonstelling van roofvogels zien.

Reden 4: Een muzikaal en religieus Pasen
U kunt herinnerd worden aan de spirituele betekenis van Pasen door het bezoeken van kerkmissen en concerten van spirituele muziek. Tsjechische muziek in combinatie met een unieke kerkinterieur of concerthal is een bijzondere ervaring.

Onze tip: Een serie van optredens genaamd 'Easter Concert' (www.auditeorganum.cz) zal plaatsvinden van 9 tot en met 23 april 2006 in de Basiliek van St James in Brno, de tweede stad van Tsjechië en de grootste stad van Moravië. Liefhebbers van spirituele muziek kunnen uitkijken naar de concerten van koormuziek en orgelmuziek van getalenteerde muzikanten en koorzangers. Ook interessant zijn de concerten op het 15e Paasfestival van spirituele muziek (www.mhf-brno.cz), dat plaatsvindt van 9 tot en met 23 april 2006 in de kathedraal van SS Peter en Paul in Brno, de grootste stad in Moravie. Zes concerten zullen muziek van Bach, Schubert en Mozart omvatten.

Reden 5: Lentetijd in een museum of galerie
Komende zomer worden in diverse Tsjechische musea en galerieën verschillende interessante exposities en tentoonstellingen georganiseerd. Zie http://www.citygalleryprague.cz/, http://www.nm.cz/, http://www.jewishmuzeum.cz/, http://www.upm.cz/, http://www.olmuart.cz/, http://www.moravska-galerie.cz/.

Reden 6: Pasen met traditionele goodies
Pasen in Tsjechië is een tijd van overvloed. In Tsjechische koffiehuizen en cafés kunt u 'goodies' proberen, die zowel u als u kinderen niet zo snel zullen kunnen vergeten. Likt u niet u lippen af bij de gedachte aan traditionele Tsjechische lekkernijen zoals cakes in de vorm van lammetjes en gemberbrood?

Onze tip: Paas 'goodies' smaken beter wanneer ze gegeten worden in een café in een historische Tsjechische stad. De schilderachtige stad Telc (http://www.telc-etc.cz/), een UNESCO monument, nodigt alle bezoekers uit voor een speciaal Paasevenement op 8 april. Op het hoofdplein genaamd námestí Zachariáe z Hradce the Telc, zullen folklore gezelschappen optreden en zal er een Paasmarkt opgezet worden. Op maandag 17 april zal er een Paasprocessie door de straten te zien zijn. Meer informatie kan op www.fos.cz gevonden worden. Waarom brengt u niet een bezoekje aan de historische plaatsjes Ceský Krumlov (http://www.ckrumlov.cz/), Trebíc (http://www.kviztrebic.cz/), Jindrichuv Hradec (http://www.jh.cz/), Litomyl
(http://www.litomysl.cz/) and Kutná Hora (http://www.kutnahora.info/)?

Reden 7: Lente - een tijd van liefde
Lente is een tijd van verliefd zijn. Tsjechië biedt niet alleen de mogelijkheid aan om romantische reisjes te maken, maar ook om een nacht in een kasteel of burcht door te brengen, of zelfs om er in één te trouwen. Sommige van de meest romantische en populaire plaatsen om het jawoord te geven zijn de burchten Hluboká nad Vltavou, Ceský Krumlov and Jindrichuv Hradec.

Onze tip: Ervaar romantiek in Praag, de hoofdstad! Misschien wel de meest favoriete plaats van verliefden is de Petrín toren (www.prague-info.cz) met zijn omgeving en tuinen. Op de top van deze 51 meter hoge kopie van de Eiffeltoren in Parijs heeft u een uniek uitzicht over Praag. U kunt ook een bezoekje brengen aan de Petrín maze (http://www.prague-info.cz/) met zijn 31 spiegels, 14 lachspiegels, of u kunt gewoon genieten in de parken rondom de toren, die na een lange winter weer tot leven komen.

Reden 8: Een minder traditioneel Pasen
In Tsjechië kunt u Pasen vieren in zowel een originele omgeving als op een traditionele manier.

Onze tip: Het Príbram Museum of Mining (http://www.muzeum-pribram.cz/) organiseert een evenement genaamd 'Pasen in een mijnwerkers landhuisje' van 10 tot en met 17 april 2006. In het huis van een mijnwerker in het museum kunt u met Pasen verbonden tradities, traditionele kunst en ambachten zoals eierendecoratie, het bakken van gemberbrood, kant maken, Paaszwepen vlechten en andere interessante activiteiten aanschouwen. Het museum met zijn unieke tentoonstelling is het grootste mijnbouwmuseum in Tsjechië wat betreft grootte en aantal tentoongestelde voorwerpen.

Reden 9: Lente - een ideale tijd om te ontspannen Na een lange winter heeft het lichaam extra speciale zorg en aandacht nodig. Wat dacht u van het opladen van uw batterij en het wegjagen van de winter dip in een Tsjechische Spa? Laat u zichzelf verwennen met speciale fitness & wellness programma's, die zeker niet alleen voor vrouwen bedoeld zijn.

Onze tip: Een weekje ontspannen in een driesterren kuuroord in Carlsbad (www.karlovyvary.cz), de grootste van de Tsjechische spa's, kan vanaf EUR250,- per persoon geboekt worden. De vakantie is inclusief accommodatie in de vorm van een tweepersoonskamer op basis van hal pension en wellness behandelingen. Voor degenen die wat meer luxe willen zijn er natuurlijk de viersterrenhotels die ongeveer EUR100,- per dag kosten.

Reden 10: Een Pasen vol met nieuwe ervaringen
Lente op het platteland in Tsjechië is een eldorado voor natuurliefhebbers. De zogenaamde 'rots dorpen' van het Boheemse Paradijs (www.bohemian-paradise.info), de Tsjechië-Zwitserland regio (http://www.ceskesvycarsko.cz/) en het Adrpach en Teplice gebied (http://www.skalyadrspach.cz/) zijn unieke plekken in Europa.

Onze tip: Verwelkom de lente op een sportieve manier! Neem deel aan het 40e Hike door het Boheemse Paradijs, op zoek naar Rumcajs, georganiseerd op 25 maart 2006 door de Tsjechische Hiking Club. De start zal tussen 6 en 10 's morgens plaatsvinden op de binnenplaats van het Jicín kasteel, en deelnemers kunnen kiezen tussen looproutes tussen 5 en 50 kilometer, en fietsroutes tussen 19 en 87 kilometer. De wandelroute leidt u door het mooie landschap van het Boheemse Paradijs naar de ruines van het Trosky kasteel.

NOOT VOOR DE REDACTIE (