Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Minister Vanvelthoven wil door preventie en strenge aanpak van opdrachtgevers sociale fraude tegengaan

Minister Vanvelthoven heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Batibouw om er de preventiecampagne over sociale fraude en illegale arbeid voor te stellen. Hij heeft er ook de nieuwe maatregel voor hoofdelijke aansprakelijkheid toegelicht. Die zal niet alleen voor de bouwsector gelden maar ook voor alle andere sectoren. In alle gevallen waar aannemingen worden gebruikt om frauduleuze constructies op te zetten, zoals de confectiesector, de transportsector, de schoonmaakbedrijven, de vleesverwerkende nijverheid, enz.

De laatste jaren worden steeds meer goedkope arbeidskrachten in het buitenland aangeworven en rechtstreeks op de Belgische arbeidsmarkt gedumpt. Hierbij worden de Belgische arbeids-, loon en tewerkstellingsvoorwaarden niet nageleefd. Denk maar aan de Nederlandse (pseudo-) interim-kantoren die via advertenties de markt afschuimen om hun diensten bij Belgische opdrachtgevers en of aannemers aan te bieden.

Minister Vanvelthoven : ""Met dergelijke misbruiken kan ik niet akkoord gaan en daarom wil ik opdrachtgevers die willens nillens op zulke malafide praktijken een beroep doen kordaat aanpakken. Door de invoering van een algemene regeling van hoofdelijke aansprakelijkheid voor opdrachtgevers willen we illegale detacheringen streng aanpakken en vermijden dat opdrachtgevers nog langer hun verantwoordelijkheid afschuiven op onderaannemers die in het huidige systeem bijna ongrijpbaar zijn."

Deze aansprakelijkheid moet voor alle sectoren gelden. Ze wordt in volgende gevallen toegepast op de opdrachtgevers of de (hoofd)aannemers.

* Indien de opdrachtgevers of onderaannemers bij het afsluiten van de overeenkomst wisten of redelijkerwijs behoorden te weten dat de lage prijsafspraken slechts mogelijk waren door het niet naleven van de Belgische arbeids- en loonvoorwaarden.
* Als sociaalrechtelijke inbreuken werden vastgesteld.

Minister Vanvelthoven wil ook het belang van preventie benadrukken.

Minister Vanvelthoven: " Preventie is immers een even belangrijk instrument in de strijd tegen illegale arbeid en sociale fraude als de controleacties zelf. Door de druk die gelegd wordt op de inspectiediensten om controles uit te voeren, wordt het preventieaspect meestal onderbenut. De Federale raad en het Federaal Coördinatiecomité zijn als vertegenwoordigers dan ook de aangewezen organen om dit aspect op te nemen.

Twee nieuwe informatiebrochures moeten zowel de particulieren die willen bouwen als de professionelen inlichten over wat kan en wat niet kan.

* De brochure voor particulieren; "Wat u altijd wilde weten over zwartwerk maar nooit durfde vragen. 5 vragen van een particulier die een huis bouwt"

* De brochure voor de professionele bezoeker: "De tewerkstelling van buitenlandse werknemers in de bouw", die handelt over hoe je moet omgaan met buitenlandse werkgevers en werknemers.

Minister Vanvelthoven : "Ik denk dat iedereen het erover eens is dat we deze misbruiken op grote schaal moeten aanpakken. Tot op heden hadden we daar niet de middelen toe.
De regeling van hoofdelijke aansprakelijkheid is weliswaar een repressieve maatregel, maar heeft een sterk preventief karakter in die zin dat de opdrachtgevers wel twee keer zullen nadenken vooraleer ze onder de prijs laten werken."

back