Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Leerplichtige leerlingen zonder onderwijs

7 maart 2006

In Nederland komt het steeds vaker voor dat volledig leerplichtige kinderen in de leeftijd van vijf tot en met zestien jaar niet deelnemen aan welke vorm van onderwijs dan ook. Kinderen die twee maanden of langer verzuimen van school worden 'thuiszitters' genoemd. Theo van Batenburg onderzocht samen met collega's in opdracht van NWO hoeveel thuiszitters er zijn, welke kenmerken ze hebben en wat de oorzaken zijn. De rapportage is onlangs verschenen.

Jaarlijks blijken 2500 tot 5000 leerlingen twee maanden of langer thuis te zitten. Hiervan staat ongeveer tien procent op een wachtlijst, voor het speciaal onderwijs of jeugdhulp. De onderzoekers ontdekten dat een oorzaak voor het thuiszitten is dat de procedure om leerlinggebonden financiering te krijgen voor veel kinderen te lang duurt. Bij de benodigde diagnostiek is een capaciteitsgebrek. Bovendien blijken leerlingen die na beoordeling geen leerlinggebonden financiering krijgen, zeer moeilijk ergens te plaatsen zijn door de leerplichtambtenaar.

In kleinere gemeenten is er minder verzuim dan in grotere. In grote steden is veel meer verzuim, maar er zijn ook meer middelen om dit probleem aan te pakken. Beleid dat er op gericht is om korte lijnen met het onderwijsveld te hebben, lijkt het meest effectief te zijn. Een oplossing is leerplichtambtenaren een deel van hun tijd op de scholen laten werken. Kleine gemeenten hebben vaak te weinig volume om deze functie van leerplichtambtenaar zinvol in te vullen. Mede daarom werken steeds meer gemeenten samen.

Afgeknapte adolescent
Op het VMBO wordt het meest verzuimd, veel meer dan op het HAVO/VWO. Vergeleken met het voortgezet onderwijs is het verzuim in het basisonderwijs laag. Adolescenten zitten het vaakst thuis. De voornaamste reden is dat zij op school zijn afgeknapt. Zij hebben vaak al een grote onderwijsachterstand. Opvangprojecten proberen deze jongeren weer te motiveren, maar schenken niet altijd voldoende aandacht aan het wegwerken van deze leerachterstand. De jongere blijft dan gevangen in een neerwaartse spiraal van een steeds grotere onderwijsachterstand en drop-out.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Programmacommissie Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs (BOPO).

............................

Meer informatie over BOPO bij:

* drs. Jacomijne Prins (NWO, Maatschappij- en Gedragswetenschappen)
* t: +31 (0)70 344 09 28, jacomijne.prins@nwo.nl

Meer informatie over de inhoud van het rapport bij:
* dr. Theo van Batenburg (GION)

* t: +31 (0)50 363 66 67, t.a.van.batenburg@rug.nl
* Boekgegevens: Leerplichtige leerlingen zonder onderwijs, Th. A. van Batenburg, N.S. Dokter, B.F. Mulder, ISBN 90-6690-782-7, uitgever GION, Gronings Instituut voor onderzoek van onderwijs, opvoeding en ontwikkeling, 76 pagina's, EUR 12.50 (exclusief verzendkosten). Deze uitgave is te bestellen bij GION, t: +31(0)50 363 7718 / 6631.

* Het rapport is ook te vinden op internet: www.ppsw.rug.nl/~bve/llzo/llzo.pdf