Technische Universiteit Eindhoven

Hoe kan je er voor zorgen dat ICT in ziekenhuizen ook meer tevreden patiënten oplevert? Of hoe regel je dat steeds complexere producten en productieprocessen optimaal, zonder storingen, blijven functioneren? Het onderzoeksgebied Logistics, Operations and their Information Systems geeft hierop de antwoorden. Op dinsdag 7 maart organiseert de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het congres Informatievoorziening in de zorg: standaard en flexibel. Op woensdag 8 maart gevolgd door het congres Hightech maakindustrie in Nederland, een nieuwe gouden eeuw.

Wachtlijsten
De mogelijkheden van het digitale ziekenhuis staan tijdens de eerste dag centraal. Het met ICT standaardiseren van de processen in ziekenhuizen kan flinke besparingen opleveren bij bijvoorbeeld wachtlijsten. De uitdaging zit daarbij in het tegelijkertijd standaardiseren en flexibel maken. Hiermee kunnen behandeltijden, keuzemogelijkheden voor patiënten en de kwaliteit van zorg positief beïnvloed worden. Dit congres is tevens een opmaat naar een nieuwe bachelor-opleiding Technische Bedrijfskunde voor de Gezondheidszorg.

Lage lonen landen
De Nederlandse maakindustrie heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd. Toch dreigen steeds meer bedrijven hun productie naar het buitenland te verplaatsen in verband met lagere lonen en eenvoudige regelgeving. Tijdens dit congres wordt de stelling onderbouwd dat deze trend kan worden gekeerd door de positie van Nederland op het gebied van ontwikkeling en productie van complexe geavanceerde producten te versterken en door optimaal gebruik te maken van de beschikbare kennis.