Gemeente Den Haag

Zes schoolpleinen van Haagse basisscholen zijn in de toekomst ook na schooltijd open voor kinderen uit de buurt. De pleinen van de basisscholen Mr. Anemaschool, Prinsehaghe, Ds. Den Hertogschool en Leyenburg worden uiterlijk in 2007 openbaar toegankelijk gemaakt. De schoolpleinen van de Willem de Zwijgerschool, Elout van Soeterwoudeschool en Koningin Beatrixschool worden dat in 2008. Voor de financiering van de nieuwe speelvoorzieningen, zoals schommels en glijbanen, kunnen de scholen aanspraak maken op geld dat de gemeente via de nota 'Samen Spelen' beschikbaar heeft gesteld.

De schoolpleinen blijven in eigendom van de schoolbesturen. De besturen blijven verantwoordelijk voor het beheer, het toezicht en het onderhoud. De gemeente stelt daar tegenover dat de schoolbesturen nieuwe speeltoestellen kunnen aanschaffen met geld dat via de nota 'Samen Spelen' beschikbaar wordt gesteld. Eén van de zes schoolpleinen is net voorzien van nieuwe speeltoestellen. Ook dit plein wordt opengesteld voor de buurt en de gemeente vergoedt een deel van de al gemaakte kosten. In totaal trekt de gemeente in 2007 en 2008 190.000,- uit voor deze schoolpleinen.

In verband met een tekort aan speelplekken in sommige delen van de stad zijn enkele schoolpleinen al voor de buurt toegankelijk gemaakt. In april 2005 heeft de gemeenteraad gevraagd te onderzoeken of er meer schoolpleinen buiten schooltijd open kunnen blijven als speelplek voor de buurt. De zes schoolpleinen die speelplekken voor de buurt worden, voldoen aan de criteria van de gemeente. Ze zijn toegankelijk, er zijn beperkte speelplekken in de omgeving en de pleinen zijn goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Bovendien zijn de zes pleinen goed verspreid over de stad.