Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 2 maart 2006

Persbericht

Start educatief energieproject basisonderwijs De Wolden

Dinsdag 7 maart geeft de wethouder van milieu, mevrouw Van der Ziel op OBS de Zwermkorf het startsein voor de uitvoering van een gemeentebreed energieproject op de basisscholen in De Wolden. Met dit project zullen de leerlingen op speelse wijze kennis maken met de veelzijdigheid van het thema energie. Op het programma staan bijvoorbeeld het maken van een raket, blaasvoetbal, een energiedans, een model auto op zonne-energie, waterkracht, de werking va een stroomkring, speelgoed met en zonder batterijen en nog veel meer.

Energie staat dit jaar centraal in het gemeentelijke scholennetwerk NME waarin 19 van de 20 scholen voor basisonderwijs in De Wolden participeren. Waar het in het project om gaat is de bewustmaking van leerkrachten en leerlingen over de basisbeginselen van energiegebruik en energiebesparing. Groene stroom en alternatieve (schone) energie zijn belangrijke onderdelen van dit project. Maar ook traditionele energiebronnen als voedsel, aardolie en turf komen aan bod. Voor de leerlingen van de groepen 1 t/m 6 wordt een ontdekcircuit georganiseerd waarbij op speelse wijze de volgende onderwerpen aan de orde komen: hun eigen energie, de kracht van de zon, waterkracht, licht , wind en allerlei nuttige toepassingen van energie. De leerlingen van de groepen 7 en 8 gaan metingen uitvoeren en onderzoek doen. Daarmee kunnen ze vervolgens advies uitbrengen aan de school en de gemeente over energiegebruik en energiebesparing.

Het project gaat van start met twee instructiebijeenkomsten voor de leerkrachten. De meesters en juffen worden getraind om de energie-lessen te geven en gaan het lesmateriaal zelf uitproberen. Daarna krijgen alle leerkrachten een pakket materialen mee naar school. De training wordt verzorgd door het IVN-Consulentschap voor Natuur- en Milieu-Educatie Drenthe. De gemeente draagt bij aan de kosten van het project. In de loop van maart gaan de kinderen zelf op school met het project aan de slag. Alle groepen van 1 t/m 8 doen aan het project mee.

///////////////////////////////