Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 1 november 2005
Betreft: Stemmen in een willekeurig stembureau

STEMMEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 7 MAART 2006 NOG GEMAKKELIJKER: STEMMEN IN EEN STEMBUREAU NAAR KEUZE

Landelijk zijn proeven gedaan om het stemmen in een stembureau naar keuze mogelijk te maken. Onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad zal in Dinkelland voor het eerst tijdens de komende verkiezingen voor de gemeenteraad de kiezer zelf mogen uitmaken in welk stembureau binnen de gemeente hij/zij gaat stemmen.

Toelichting:
De Kieswet regelt het stemmen: behoudens enkele uitzonderingen is het stemmen slechts toegestaan in het stembureau waar de kiezer ingeschreven staat. Op rijksniveau is het project "stemmen in een willekeurig stemlokaal" van start gegaan. Bij wet is het experiment stemmen in een willekeurig stembureau geregeld. Gemeente kunnen aan dit experiment deelnemen, mits de gemeenteraad daarmee instemt. Het ligt in de bedoeling dat voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Tweede Kamer in 2007 de Kieswet gewijzigd is en iedereen in Nederland kan kiezen in het stembureau van zijn/haar keuze.

Tijdens de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement zijn goede ervaringen opgedaan met het stemmen in een stembureau naar keuze. Een groot deel van de kiezers en de gemeenten waar dit mogelijk is geweest zijn zeer positief.

Consequenties van het stemmen in een willekeurig stemlokaal. Bij de huidige werkwijze wordt de kiesgerechtigdheid gecontroleerd aan de hand van het kiezersregister in het stembureau en de oproepingskaart. Omdat met de nieuwe werkwijze de keuze wordt gelaten om in een willekeurig stemlokaal te gaan stemmen voldoet dit systeem niet meer. Er worden daarom twee nieuwe voorzieningen geĂŻntroduceerd: Een nieuw model oproepingskaart,
genaamd stempas. Deze stempas is voorzien van echtheidskenmerken en deze is omkleed met procedures en controles om de kiesgerechtigdheid van de houder te waarborgen. Bij het stemmen in een stembureau van eigen keuze wordt de stempas niet alleen gebruikt om de kiesgerechtigdheid vast te stellen, maar ook als bewijs dat de kiezer zijn stem niet al in een ander stembureau heeft uitgebracht. Dit heeft tot gevolg dat de pas moet worden voorzien van echtheidskenmerken, kopieerbeveiliging en een uniek nummer.

Een zogenaamd negatief register (Register Ingetrokken Stempassen). In dit register worden de ingetrokken stempassen bijgehouden. Nu wordt nog gebruik gemaakt van kiezersregisters waaruit blijkt wie in een bepaald stemdistrict gerechtigd zijn om te stemmen. Per district wordt nu gebruik gemaakt van een kiezersregister dat maximaal 2500 namen bevat zodat het werkbaar blijft voor de stembureauleden. Als bij de nieuwe werkwijze gebruik zou worden gemaakt van een kiezersregister, zouden hierin alle 19300 kiesgerechtigden van onze gemeente moeten worden opgenomen. Dit zou een onwerkbare en onoverzichtelijke werkwijze opleveren. Daarom wordt er in de nieuwe situatie gebruik gemaakt van een zogenaamd negatief register. Hierin zijn alleen de vervallen verklaarde stempassen opgenomen. Een stempas kan vervallen worden verklaard als gevolg van o.a. diefstal, verlies, overlijden, intrekking van de kiesgerechtigdheid. Opname in het register betekent dat de stempas is geblokkeerd en er niet meer mee gestemd kan worden. Tot een bepaald aantal dagen voor de verkiezingsdatum kan een kiezer een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente. Door de gemeente wordt direct een stempas met een nieuw nummer verstrekt. Dit kan dus niet meer op de dag zelf en niet meer op het stembureau.

De stemprocedure wordt dus in het kort dus als volgt:
- De kiezer meldt zich met stempas bij een willekeurig stembureau binnen de gemeente
- Het stembureau controleert of de stempas niet voorkomt in het negatieve register
- Is dit niet het geval, dan kan de kiezer zijn stem uitbrengen
- De procedures omtrent stemmen bij volmacht zijn ongewijzigd Uit het bovenstaande blijkt dat de afhandeling eenvoudiger wordt voor het stembureau. De doorlooptijd is daardoor sneller.

Naar verwachting zullen in onze gemeente niet zoveel kiezers gebruik maken van de mogelijkheid om in een ander stembureau binnen de gemeente te gaan stemmen, doch deze nieuwe procedure maakt het stemmen wel toegankelijker en dat is het uiteindelijke doel van deze nieuwe werkwijze.
---

Mededelingen voor de redactie:

Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

Cc:
Webmaster, raadsleden, college van B&W, secretaris, medewerkers


---- --