Gemeente Wormerland


Verkiezingen 2006 in Wormerland

28 november 2005

De eerstvolgende verkiezingen zijn de verkiezingen van de gemeenteraad op dinsdag 7 maart 2006. De leden van de gemeenteraad worden eenmaal in de vier jaar rechtstreeks gekozen.

Voor de gemeenteraad van Wormerland worden17 leden gekozen. Dit aantal is vastgelegd in de Gemeentewet en wordt bepaald naar het aantal inwoners dat een gemeente heeft. De omvang van de gemeenteraden varieert tussen 9 en 45 leden. Kleinere gemeenten hebben minder raadsleden, grotere gemeenten meer. Zo heeft de gemeente Zaanstad 39 raadsleden en heeft Amsterdam er 45.

In 2006 worden de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart gehouden, omdat woensdag 8 maart samenvalt met de Biddag voor gewas en arbeid. De dag van kandidaatstelling is hierdoor vervroegd naar maandag 23 januari.

Ook worden op dinsdag 7 maart 2006 verkiezingen gehouden voor de contactcommissies in de dorpskernen Oostknollendam, Wijdewormer en Jisp. De contactcommissie heeft tot taak de raad, burgemeester en wethouders van de gemeente Wormerland gevraagd of ongevraagd van advies te dienen over aangelegenheden in de meest ruime zin.