De strijd om de waarheid tussen wetenschap, religie en politiek

TILBURG, 3-060302 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in samenwerking met de Theologische Faculteit Tilburg en het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de Universiteit van Tilburg op 7, 14, 21 en 28 maart 2006 de lezingenreeks De Waarheid moet gezegd! Het grote gelijk van wetenschap, religie en politiek. De reeks is een opmaat voor de Maand van de Filosofie waarin waarheid centraal staat. Sprekers zijn o.a. Machiel Karskens, Dick Pels, Peter Jonkers, Willem Witteveen en Harry Kunneman. De lezingenreeks vindt plaats in de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, gebouw S, zaal SZ 17 van 20.00 - 22.15 uur.


De Verlichting heeft ons geleerd dat we zelf moeten nadenken, dat we alles moeten kunnen zeggen en dat we democratisch moeten besluiten wie gelijk krijgt. Voor bevoogding en censuur zijn we allergisch. Autonomie, mondigheid en democratie zijn uitgangspunten die we niet willen relativeren. Deze ideeën heersen in Nederland als onaantastbare waarheden over het publieke debat in politiek, onderwijs en media. Columnisten, cabaretiers en politici schreeuwen ze uit.

In de confrontatie met religieus fundamentalisme verdedigen we deze sterke overtuigingen. We plaatsen de cartoons van de profeet Mohammed opnieuw als islamitische landen protesteren. De Tweede Kamer fluit de minister onmiddellijk terug als zij wil dat naast de evolutietheorie van Darwin onderwijs gegeven wordt in het cryptocreationisme van Intelligent design. Van de superioriteit van democratie zijn we zelfs zo zeker dat we economische en militaire dwang gebruiken om de democratie te verspreiden.

De westerse waarheidsclaims lijken absoluut en onomstreden. Maar dat is schijn. Zij zijn zelf het resultaat van een eeuwenlange strijd om de waarheid tussen wetenschap, religie en politiek. Wetenschap verdedigt haar gelijk met onderzoek. Religie doet een beroep op openbaring. Politici baseren zich op ideologieën als het liberalisme, corporatisme of socialisme. Als dezelfde thema's in de verschillende domeinen spelen is voor de relativistische opvatting dat ieder domein zijn eigen gelijk kent geen ruimte. Dan moeten we kiezen wie groot gelijk heeft.

Op 20 april vindt van 13.00 tot 16.30 uur in vervolg op de lezingenreeks een seminar plaats over Waarheid en religie met als sprekers Ger Groot, Dick Pels en Erik Borgman. Kritiek op de waarheidsclaim van religie, of die nu uit marxistische of liberale hoek komt, maakt gebruik van eenzelfde absolute waarheidsopvatting als religie. Is relativisme het enige alternatief?

Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/waarheid, via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl. of per telefoon (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma