Wetterskip Fryslân

6 maart 2006
nr. 96/GdJ

Woudagemaal onder stoom voor praktijklessen

De stoomketels van het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer worden vandaag in het kader van de opleiding van medewerkers onder stoom gebracht. De bedoeling is om het gemaal morgen en overmorgen (dinsdag 7 maart en woensdag 8 maart) in werking te stellen. Deze beide dagen kan het gemaal vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur door belangstellenden bezocht worden. Donderdag en vrijdag worden gebruikt om het gemaal weer bedrijfsgereed te maken voor een nieuwe inzet.

Het wetterskip heeft besloten om het gemaal jaarlijks indien noodzakelijk maximaal drie keer op te starten om zo in de praktijk het bedienende personeel op te leiden. Wanneer het gemaal uit noodzaak opgestart wordt kan dit natuurlijk minder.

Op korte termijn zullen namelijk aan aantal ervaren medewerkers die dit werk nu doen de actieve dienst verlaten. Andere medewerkers moeten dus opgeleid worden. Dit om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Zoals bekend vervult het historische stoomgemaal, dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort, een actieve rol in de waterbeheersing in Fryslân.

Het bezoek van belangstellenden aan het gemaal, alleen dus op dinsdag en woensdag, zal worden gecoördineerd door vrijwilligers van de Stichting Woudagemaal. Daarvoor wordt een geringe vergoeding gevraagd.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Gerben de Jong, Communicatie Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon 058 - 292 23 67 of 06-534 135 92.


---- --