Time : 12:05:21 PM
Date : Tuesday, March 07, 2006
Sender Name: Ovam

Woonzoneproject Gent: OVAM start onderzoek locaties Rabot en Brugse Poort

De tweede helft van de maand maart gaat de OVAM van start met een bodemonderzoek op 16 locaties in de woonbuurten Rabot en Brugse Poort te Gent. Om de bewoners van deze locaties over de praktische gevolgen te informeren en tegemoet te komen aan eventuele vragen, houdt de OVAM op 7 maart eerstkomende een infornatieavond.

Het "woonzoneproject' van de OVAM vindt zijn wettelijke basis in het zogenaamde sitedecreet van 2001. Sinds deze aanvulling op het bodemsaneringsdecreet kan de OVAM op basis van een "vermoeden van verontreiniging' een aantal percelen groeperen tot een "site" teneinde hierop een globaal bodemonderzoek uit te voeren.

Met de "herontwikkeling van de 19de eeuwse gordel'' onderneemt de Stad Gent in de wijken Rabot en Brugse Poort enkele vernieuwende projecten die wonen er aangenamer zullen maken. Binnen dit kader selecteerde de OVAM beide wijken als proefproject voor de toepassing van het sitedecreet op historische verontreiniging in woonzones. De OVAM financiert en coördineert het bodemonderzoek en kan voor de praktische uitvoering rekenen op een goede samenwerking met de stad Gent.

Hoewel de 16 geselecteerde locaties momenteel bewoond zijn, dragen ze allen de erfenis van vroegere industriële activiteiten (gasfabriek, kopergieterij, ...) die hun sporen kunnen nagelaten hebben in de bodem. Door het vaststellen van de 16 locaties als "site" kan de OVAM de bodemkwaliteit op een versnelde en effciënte manier onderzoeken. Bovendien beoogt de OVAM met het woonzoneproject pro-actief tegemoet te komen aan de onderzoeksplicht van de onschuldige eigenaars bij verkoop van hun huis.

De vaststelling van de 5 locaties in de wijk Rabot en de 11 locaties in de wijk Brugse Poort als 'site' en de uitvoering van het ambtshalve bodemonderzoek werden reeds op 5 mei 2004 bekrachtigd door een ministerieel besluit.

Na een grondige selectie- en gunningsprocedure werden eind vorig jaar twee erkende bodemsaneringsdeskundigen aangesteld die het bodemonderzoek zullen uitvoeren: de NV Tauw en de NV Arcadis Gedas. Het veldwerk gaat van start midden maart, de resultaten worden verwacht in het najaar.

Om een antwoord te geven op alle vragen die bij de betrokken bewoners leven, wordt er vanavond 7 maart een informatieavond georganiseerd waarop alle betrokken bewoners en eigenaars werden uitgenodigd. Deze zal om 20.00 uur in de polyvalente zaal van het stedelijk buurtcentrum Rabot in de Jozef II straat 104 -106 te Gent.

Verder kunnen betrokkenen voor informatie ook terecht bij:


- Een informatielijn: 09 210 10 10

- GENTINFO 09 210 10 10

- Het e-mailadres: woonzones@ovam.be

Voor meer persinformatie:

Karina De Beule
Woordvoerder OVAM
015/284148
0475 48 05 98