Documentaire 'WhiteFlag, Playing with the Enemy' genomineerd

AMSTERDAM, 20060307 -- De documentaire film 'WhiteFlag, Playing with the Enemy' van Nederlandse filmmakers Izzy Abrahami en Erga Netz is genomineerd voor de Rose d'Or Social Awareness Award, te vergeven in Lucerne in April van dit jaar. 'WhiteFlag, Playing with the Enemy' vertelt het verhaal van de bijzondere reünie in 2005 van de muziekgroep WhiteFlag. Deze groep, bestaande uit Israëlische muzikanten uit Tel Aviv en Palestijnse muzikanten uit de vluchtelingenkampen in Gaza, is in 1999 samen muziek gaan maken.


Deze band was eerder te zien op de Nederlandse televisie in AVRO's CloseUp documentaire 'ISRAEL ROCKS!'in 2000, die daarna 4 internationale prijzen in de wacht sleepte.

De in 2000 uitgebroken intifada maakte een bruut einde aan de prille samenwerking. Het was voor hen onmogelijk om elkaar nog te ontmoeten, laat staan om samen muziek te maken.

Een van de Palestijnse muzikanten kwam vast te zitten in Israël en werd door zijn Israëlische muziekvrienden in huis genomen. Daar heeft hij maanden ondergedoken gezeten totdat het niet meer veilig was. Vervolgens probeerde hij Ramalla binnen te komen en werd daar door de Palestijnse Autoriteit opgepakt, gevangengenomen en gemarteld. Uiteindelijk heeft hij met behulp van de rest van de bandleden asiel in Zwitserland aan weten te vragen.

'WhiteFlag, Playing with the Enemy' volgt de muzikanten zowel in Israël als in Gaza vóór hun reünie in Zwitserland, hun emotionele ontmoetingen en hun tijd samen in Zwitserland waar zij muziek maakten in voorbereiding op een reeks concerten.

De muziekrepetities, persoonlijke verhalen van vriendschappen, ontberingen, twijfel en hoop worden vervlochten tegen het bergendecor van Zwitserland.

'WhiteFlag, Playing with the Enemy' is in januari 2006 uitgekomen en is op 8 januari op de Zwitserse zender SF1 uitgezonden met hoge kijkcijfers.

Izzy Abrahami en Erga Netz hebben eerder prijswinnende documentaires gemaakt zoals 'Summer, Autumn, WAR, Spring' (voor de EO,1998) die de eerste prijs heeft gewonnen op het Barcelona Televisie Festival en de documentaire 'Israël Rocks!' (AVRO, 2000) die o.a. de volgende prijzen heeft gewonnen: de URTI Grand Prix tijdens het Monte Carlo Television Festival, de prijs voor de beste buitenlandse documentaire op het Atlantic City Film Festival in 2001, Best Documentary tijdens het Golden Chest festival in Plovdiv, als ook de prijs voor beste documentaire op het Roma Independent Film Festival in 2002.




Abrahami-Netz productions