Fortis Bank

Published: 17:42 07.03.2006 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis en de Industrial Development Bank of India Limited (IDBI) zijn in exclusieve onderhandelingen over de oprichting van een Life Insurance Joint Venture in India

Fortis en IDBI hebben aangekondigd dat ze een Memorandum of Understanding (MoU) hebben ondertekend met het oog op de oprichting van een Joint Venture op het gebied van levensverzekeringen. Samen zullen ze een derde partner zoeken, die extra distributiekanalen, en een stevige individuele klantenbasis zal inbrengen en tevens voldoet aan de structurele vereisten volgens de Indische wet- en regelgeving voor ventures.

Peer van Harten, CEO van Fortis Insurance International, meent: "Het mag geen verrassing zijn dat India werd gekozen als sleutelmarkt voor de ontwikkeling van de internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis. De verzekeringssector kent in dit land een enorme groei. Het heeft bovendien een stevige spaarcultuur en een lage penetratiegraad voor verzekeringsproducten. Dit MoU vormt dan ook een eerste, belangrijke stap naar een plaats op deze markt. Het zal ons ook de mogelijkheid geven voordeel te halen uit de verwachte sterke groei van de levensverzekeringsproducten en mogelijk zelfs van andere verwante producten en diensten zoals Niet-Leven, Pensioenen en Vermogensbeheer. We verwachten veel van dit partnership met IDBI, een dynamische, Indische bank met een stevig netwerk van bedrijfsrelaties, kantoren voor individuele klanten, ATM's en direct salesteams met een een bedrijfscultuur die sterk lijkt op die van Fortis."

Shri V.P. Shetty, Chairman en Managing Director van IDBI zegt: "IDBI heeft beslist, in lijn met haar doelstelling een financieel conglomeraat te worden, zich op het gebied van levensverzekeringen te wagen en aldus het gamma van financiële producten en diensten te vervolledigen. Fortis is één van de grootste spelers op de Europese verzekeringsmarkt en heeft bovendien enkele succesrijke joint ventures in verschillende Aziatische landen. Na een grondig onderzoek werd Fortis daarom uitgekozen als partner. Fortis zal haar unieke ervaring met het ontwikkelen en implementeren van het bankverzekeringsmodel inbrengen wat de activiteiten van IDBI zal doen toenemen. De ondertekening van dit MoU vormt een belangrijke stap naar het opzetten van een levensverzekeringsactiviteit. IDBI en Fortis zullen samen de regelgevende instanties benaderen om de nodige goedkeuringen te verkrijgen. Mogelijke synergieën en verdere samenwerking met Fortis op andere domeinen, met inbegrip van Niet-Leven verzekeringen, vermogensbeheer, pensioen en correspondent banking, kunnen later worden onderzocht."

De ondertekening van het MoU heeft geen directe invloed op de solvabiliteit of de nettowinst per aandeel van Fortis.

IDBI is een incorporated bank die geregistreerd werd onder de Companies Act van 1956 met een officiële zetel in Mumbai, India. IDBI is een openbare financiële instelling en is eveneens opgenomen in een nieuwe sub-groep van "Andere Openbare Banken". De Regering van India bezit 52,68% van de aandelen van IDBI. IDBI werd opgericht als een volledige dochteronderneming van RBI om kredieten en andere faciliteiten toe te kennen voor de ontwikkeling van de industrie. In 1976 werden de aandelen van RBI overgedragen aan de Centrale Regering en kreeg IDBI een bijkomende taak als voornaamste financiële instelling die verantwoordelijk was voor de coördinatie van de activiteiten van instellingen die een rol speelden op het domein van de financiering, de promotie of de ontwikkeling van de industrie. IDBI heeft een al lang bestaande, zakelijke band met meer dan 3000 bedrijven en met meer dan vijf miljoen individuele investeerders. IDBI beschikt over een netwerk van 162 agentschappen, 8 extension counters en 371 ATM's. IDBI biedt een ruim gamma van producten en diensten in de financiële sector aan aan bedrijven en individuele klanten. De aangeboden diensten omvatten onder meer financiering van projecten, termijnleningen, faciliteiten voor bedrijfskapitalen, lease financiering, venture kapitaal, loan syndication, bedrijfsadviezen, legale en technische adviezen, enz. aan haar bedrijfsklanten, evenals hypotheekleningen en persoonlijke leningen aan haar individuele klanten. Als onderdeel van haar development activiteiten heeft IDBI een actieve rol gespeeld in de sponsoring en ondersteuning van sleutelinstellingen op het domein van de Indische financiële sector. IDBI heeft een sleutelrol gespeeld in de vorming van de Securities Exchange Board of India. IDBI heeft de National Stock Exchange of India Limited gesponsord die als eerste de elektronische handel in aandelen ingevoerd heeft in India. IDBI werkt nauw samen met haar dochtermaatschappijen en filialen. Meer informatie hierover is beschikbaar op www.idbi.com en www.idbibank.com.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener die actief is op de markten van de banken en van de verzekeraars. Fortis biedt een uitgebreid pakket van producten en diensten aan aan individuele, zakelijke en institutionele klanten via haar eigen kanalen, in samenwerking met tussenpersonen en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van miljard EUR (28/02/2006) heeft Fortis een plaats verworven bij de eerste twintig grootste financiële instellingen in Europa. De stevige solvabiliteit van Fortis, haar aanwezigheid in 44 landen en haar goed opgeleid en professioneel personeelsbestand van 56.000 werknemers staan borg voor een stevige basis, gecombineerd met een lokale flexibiliteit en een optimale ondersteuning van de klanten. Meer informatie op www.fortis.com

IDBI
Perscontacten:

Mumbai

+91 (22) 2215 0855

+91 (22) 2218 6839

Fortis
Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20