"Als je samenwerkt kun je slimmer handhaven"

`Samen sterk, slim en slagvaardig' is het motto waarmee de samenwerking tussen de handhavers van milieuwetten binnen Flevoland opnieuw vorm gaat krijgen. Sterker door het bundelen van kennis, slimmer door informatie te delen en slagvaardig door vaker samen op te trekken met duidelijke afspraken. Samenwerken moet zo uitgangspunt voor goede handhaving worden.

De provincie Flevoland verwacht dat het gezamenlijk en herkenbaar optreden door bedrijven en burgers gewaardeerd zal worden. Gedeputeerde Laura Bouwmeester: "Als overheid willen we efficiënter opereren en spijkers met koppen slaan. We spreken nu met elkaar af dat we alleen optreden waar we dat echt nodig achten en minder waar dat `kan maar niet hoeft'. Goed gedrag denken we zo te belonen."

De samenwerking tussenprovincie, gemeenten, waterschap,
Rijkswaterstaat, politie, Openbaar Ministerie en rijksinspecties bestaat sinds 1999. Veranderingen in wetgeving, financiering en inzichten waren aanleiding om de grondslag van de samenwerking aan te passen. Hier hebben de Flevolandse partners hun eigen oplossing voor gevonden. Gebleven is de overtuiging dat samenwerking meerwaarde heeft boven ieder voor zich. Nieuw is de organisatie van die meerwaarde. Voorheen werd samenwerking vooral georganiseerd rond aparte projecten of activiteiten, zoals het toezicht op afval- en grondtransport of de landelijke 24-uurs actie. Als uitgangspunt voor de eigen professionele handhaving zal samenwerking een vaste afweging voor een efficiënte aanpak van de handhavingstaak worden. De nieuwe bestuursovereenkomst betekent dat wordt ingestemd met het voortbestaan van het Servicepunt Handhaving (Seph).

De bevestiging van de nieuwe samenwerking vindt plaats op vrijdag 3 maart 2006 in Zeewolde. Alle bestuurders van handhavende overheden in Flevoland zullen daar het glas op heffen tijdens een rondvaart. De boot vertrekt om 14:00 uur vanaf het gemeentehuis en keert rond 17:00 uur terug.