Unicef



Topdelegatie ziet hoop en wanhoop in Grote Merengebied

07 maart 2006, Nairobi, Kenia - Een van de gewelddadigste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je de (burger)oorlogen in het Grote Merengebied gerust omschrijven. De landen in Midden-Afrika hebben stuk voor stuk veel te lijden gehad. Alleen in de DR Congo zijn al vier miljoen doden geteld. De algemeen directeuren van drie VN-hulporganisaties, waaronder Unicef, trokken gezamenlijk door het gebied waar hoop en wanhoop elkaar voortdurend afwisselen.

Ann M. Veneman, directeur Unicef Internationaal, met een groep studenten in de provincie Zuid-Kivu in de DR Congo. Foto: Unicef/Raymond
Ann M. Veneman, directeur Unicef Internationaal, met een groep studenten in de provincie Zuid-Kivu in de DR Congo. Foto: Unicef/Raymond

James Morris van het Wereldvoedselprogramma (WFP), Antonio Guterres van vluchtelingenorganisatie UNHCR en Ann M. Veneman van Unicef bezochten afgelopen week de DR Congo, Burundi, Rwanda, Kenia en Tanzania.

Uitzicht op betere tijden "Verlies ons niet uit het oog! Sluit ons niet buiten in deze cruciale periode. Anders riskeren we een nieuwe nachtmerrie." Het was een veel gehoorde opmerking die de drie directeuren te horen kregen van de vele vluchtelingen. Zij doelden op de broze vrede die er sinds enige tijd heerst in het Grote Merengebied. Morris: "Er is uitzicht op de beëindiging van de regionale crisis."

Het drietal directeuren heeft de boodschap begrepen, bleek uit een gezamenlijke verklaring aan het eind van hun reis. "Om daadwerkelijk vrede te krijgen en de levens van de mensen weer op te bouwen, is steun van onze kant cruciaal. We moeten nu onze inspanningen verdubbelen." Daarom vragen alledrie de organisaties om extra financiële middelen.

Gezamenlijke inspanningen En die inspanningen moeten in de toekomst samen worden gedaan. Zoals Morris, Guterres en Veneman gezamenlijk optrokken, zo moet er ook samen worden gewerkt om de duizenden vluchtelingen en ontheemden te helpen en bescherming te bieden. "De hoop die al deze mensen hebben om weer een leven op te bouwen moet beantwoord worden door meer internationale samenwerking en inspanning", aldus de 'trojka'.

In de haven van Baraka in het noordoosten van de DR Congo worden vluchtelingen begroet die terugkeren uit Tanzania. Foto: Unicef/Raymond In de haven van Baraka in het noordoosten van de DR Congo worden vluchtelingen begroet die terugkeren uit Tanzania. Foto: Unicef/Raymond

(Wan)hoop

De honderdduizenden vluchtelingen helpen is van essentieel belang, want dagelijks gebeuren er nog steeds dramatische dingen. Vol afgrijzen hoorden de drie de verklaring aan van een twaalfjarig meisje uit de DR Congo dat door vier mannen was verkracht. Veneman: "Dramatisch en onacceptabel. Kinderen en vrouwen moeten beschermd worden." Verschrikkelijke gebeurtenissen, maar er zijn ook kleine lichtpuntjes. De verkiezingen in de DR Congo bijvoorbeeld. Miljoenen mensen hebben zich als kiezer laten registreren voor de eerste vrije verkiezingen in 45 jaar.

Project aan de basis
Het drietal bezocht ook verschillende projecten, waaronder de Maman Yemo-school in Zuid-Congo. Samen met AVSI, een lokale partner, ondersteunt Unicef deze school op veel terreinen. Van het verbeteren van de sanitaire voorzieningen in het schoolgebouw tot aan training van docenten en het leveren van nieuw schoolmateriaal. Vooral jonge meisjes moeten (weer) naar school. Daar ligt de toekomst, maar nog steeds gaan zij minder naar school dan jongens. Deze kleinschalige projecten zijn de basis voor een normaal leven. Een leven dat niet wordt overschaduwd door geweld.