Gemeente Someren



* Strategische visie Someren 2020

Strategische visie Someren 2020

Hoe ziet de toekomst van Someren er uit? De ideeën die de gemeenteraad daar over heeft zijn verwoord in de strategische visie die de raad heeft ontwikkeld en op 22 februari heeft vastgesteld. In deze visie worden belangrijke keuzes voor de toekomst van Someren gemaakt. De visie kijkt vooruit tot 2020. Met deze horizon van 15 jaar worden zeven themas met elkaar in samenhang bekeken. De themas die in de visie zijn uitgewerkt zijn identiteit, groei, buitengebied, werken, voorzieningen, samenwerking met omliggende gemeenten en rol van de overheid.

Inspraakavond
Om te horen hoe inwoners tegen deze visie aankijken organiseerde de gemeenteraad op 17 januari jl. een inspraakavond in Dn Einder in Someren-Eind. Op deze avond zijn raadsleden in gesprek gegaan met burgers en organisaties over de visie. Aan 15 tafels spraken raadsleden met de deelnemers en met behulp van een elektronisch vergadersysteem kon iedereen kennis nemen van de inbreng van de andere tafels.

De deelnemers aan de inspraakavond waren positief over de bijeenkomst, omdat de opzet laagdrempelig was en er een goede betrokkenheid was van de deelnemers. De mensen vonden het een goed initiatief om op deze manier de visie te bespreken en de methode was prettig om mee te werken. Wel vond men dat er door de grote hoeveelheid vragen die behandeld werden weinig tijd overbleef voor een plenaire discussie. De deelnemers gaven aan graag te willen horen hoe de uitkomsten van de inspraak verwerkt zullen worden in de visie. Deze terugkoppeling wordt nu met dit artikel gedaan.

Ook de gemeenteraad was erg tevreden over de avond. De raadsleden vonden het een goede manier om met de inwoners van Someren in contact te komen en te spreken over een onderwerp als toekomst van de gemeente. De inspraakavond heeft op de verschillende themas veel informatie opgeleverd.

Over het algemeen onderschrijven de deelnemers de visie. Daar is de raad erg blij mee, want dit toont aan dat de gekozen richting in de visie aansluit bij mening van de inwoners van de gemeente. Zo waren de meeste deelnemers het ermee eens dat Someren moet groeien tot 23.000 inwoners in 2020. Niet groter, was de algemene opinie, zodat het dorpse karakter behouden blijft. Een fusie met de gemeente Asten zien de meeste groepen, net als de gemeenteraad, niet zitten.

Ook bracht de avond veel informatie naar voren die zeer inspirerend is voor de latere uitwerking van de visie. Het gaat dan om ideeën en suggesties die door de groepen naar voren zijn gebracht, bijvoorbeeld over de basisvoorzieningen in de kerkdorpen, de inrichting van het buitengebied of mogelijke onderwerpen voor een volgende inspraakbijeenkomst. Deze zullen in de toekomst gebruikt worden bij het maken van de werkprogrammas op de deelonderwerpen.

Aanpassing identiteit
Het thema waarop wel aanpassing van de visie nodig was is de beschrijving van de identiteit en meer specifiek de omschrijving verscheidenheid in kernen. In de tekst die aan de deelnemers is voorgelegd stond: "De verscheidenheid in kernen met eigen kernkwaliteiten dient meer te worden uitgebuit als een belangrijk kenmerk van Someren." Een groot deel van de aanwezigen kon zich niet vinden in de omschrijving uit de strategische visie. Sommige mensen vonden dat teveel nadruk is gelegd op de verscheidenheid en andere deelnemers vonden die verscheidenheid niet alleen maar iets positiefs.

De raad heeft naar aanleiding van de inspraakavond de tekst aangepast en verwoordt het in de visie nu als volgt: "De verscheidenheid in kernen met eigen kernkwaliteiten is een kenmerk van Someren. Deze eenheid in verscheidenheid krijgt alle ruimte."

Exemplaar
De Strategische visie Someren 2020 is nu definitief vastgesteld en zal verschijnen in een gedrukte editie. Ook wordt er een brochure ontwikkeld met daarin de samenvatting van de visie. Deze wordt onder meer huis-aan-huis verspreid.

De tekst van de visie is binnenkort te vinden op deze internetpagina. Ook is binnenkort de gedrukte versie op te vragen via de afdeling Voorlichting van de gemeente.