KNHS


Landelijk vergunningsysteem voor alle natuurterreinen 7/3/2006

Op zaterdag 4 maart organiseerde de Nederlandse Toerfietsunie (NTFU) de werkconferentie Bike Beyond. Tijdens de werkconferentie werd duidelijk dat de verscheidenheid aan regels en vergunningen van de verschillende natuurterreinen voor de gebruiker lastig zijn. Daarom is het gezamenlijk doel van alle deelnemers van de werkconferentie het streven naar een landelijk vergunningsysteem en eenduidige regels voor alle natuurgebieden.

Voor de werkconferentie van de NTFU waren landeigenaren en alle gebruikers van natuurterreinen, zoals fietsers, wandelaars en paardensporters, uitgenodigd. In verschillende workshops discussieerden de deelnemers over de toegankelijkheid van natuurterreinen, de mogelijkheden van het aanleggen van vaste routes en het ontwikkelen van universele gedragscodes voor de gebruikers. Daarnaast werd er gesproken over het ontwikkelen van een keurmerk voor sportevenementen. Tijdens deze tweede conferentie werkte de NTFU samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Unie van Bosgroepen, Probos, KNHS en KNBLO.

De werkconferentie van de NTFU is een mooie voorbereiding op het Nationaal paardencongres 2006 van de Sectorraad Paarden op 18 mei 2006. Het Nationaal paardencongres 2006 heeft als thema 'Elk natuurterrein toegankelijk voor de paardensport'. Ook voor dit congres zijn alle terreineigenaren uitgenodigd om te discussiëren over eenduidige regels en over de kansen en bedreigingen van de paardensport voor terreineigenaren, overheden en lokale ondernemers. Steeds meer mensen zien namelijk in de paardensport een ideale combinatie van natuurbeleving, ontspanning en beweging.