Dienstenbond CNV

Onderhandelingen Sociaal Plan Laurus begonnen
07-03-2006

CNV Dienstenbond heeft vorige week donderdag samen met collega bonden gesproken met de Laurus-directie over het Sociaal Plan. De gesprekken vinden plaats in een goede en constructieve sfeer, maar we zijn er nog niet.

Omdat niet duidelijk is wie de koper(s) gaat worden en of alles verkocht gaat worden of delen daarvan, zal dit Sociaal Plan zo compleet mogelijk moeten zijn. We moeten op alle scenarios voorbereid zijn. Hoewel in de publiciteit veel gespeculeerd wordt, is er nog altijd niets duidelijk.

Laurus heeft aangegeven hoe een Sociaal Plan er volgens werkgever uit zou moeten zien. Dat was onderwerp van gesprek vorige week donderdag. Eerder al hebben bonden voorgesteld wat er in een Sociaal Plan afgesproken moet worden. Daarbij is uitgegaan van het Sociaal Plan Laurus Totaal. Dat is tenminste de bodem voor afspraken. Echter, omdat dit een nieuwe situatie is, heeft CNV Dienstenbond aanvullende eisen gesteld.

Een aantal zaken zijn inmiddels wel besproken met werkgever. Zo is bepaald dat de eventuele boventalligheid per vestiging/ lokatie (alles behalve de winkels) bepaald zal worden. Bovendien wordt uitgegaan van de personeelsbezetting per 1 januari 2006 zodat verschuivingen na die datum geen invloed hebben op die volgorde. Handhaving van het bestaande lifo-systeem kwamen we al overeen, hoewel dat in 2007 opnieuw bekeken moet worden omdat de wetgeving daaromheen verandert.

Van Laurus hebben we vervolgens voorstellen ontvangen over:
* een andere aanvullingsregeling bij plaatsing in een lagere functie
* andere bedragen als vergoeding bij gedwongen ontslag
* een ouderenregeling in geval van boventalligheid van 58 plussers
* een iets hogere vergoeding van de reiskosten indien deze toenemen na verplaatsing

Echter, er staat natuurlijk meer op de rol en voor u veel op het spel. Op woensdag 8 maart wordt verder onderhandeld en hopen we dat we er uit kunnen komen. Uiteraard wordt u daar zo snel mogelijk over geïnformeerd en zal op ledenvergaderingen tekst en uitleg gegeven worden.

De onzekerheid is nog groot, maar, als lid van CNV Dienstenbond heeft u tenminste de zekerheid dat er alles aan gedaan wordt om zo goed mogelijke afspraken voor u te maken. Echter, ook uw ongeorganiseerde collega profiteert daar van mee. Maak ze lid, samen staan we sterker!

Tenslotte, wegens afwezigheid van dhr. Seffinga, worden deze onderhandelingen gevoerd door dhr. Fedde Monsma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de bestuurder Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: 023 - 5670615.