Gemeente Uithoorn

Onderzoek GIS-gebruik bij gemeenten

6 maart 2006 print

De heer H. van Beek, landmeter bij de gemeente, heeft voor zijn afstudeeropdracht voor de Hogeschool Utrecht onder andere onderzoek naar het gebruik van GIS (Geografisch Informatie Systeem) gedaan bij alle gemeenten in Nederland.

Hiervoor heeft hij naar alle gemeenten een enquête verstuurd, in totaal zijn 158 ingevulde exemplaren terug gestuurd. Dat betekent dat ruim 33 procent van alle Nederlandse gemeenten hebben gereageerd.

Er is onder andere gevraagd in hoeverre gemeenten gebruik maken van internet en intranet bij het publiceren van geografische gegevens (in kaart gebrachte gegevens), zoals bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Ook wordt bekeken of en welke voordelen deze systemen bieden bij het afhandelen van allerlei vragen van inwoners en medewerkers en of dit dus interessant is voor de gemeente Uithoorn.

Scriptie en resultaten enquête

Inmiddels is de heer van Beek afgestudeerd aan de Hoge School. De scriptie en dus ook de resultaten van de enquête zijn nu als PDF document te downloaden door op de onderstaande links te klikken. De totale scriptie bestaat uit 4 delen, het laatste onderdeel (bijlage 4) bevat alleen de resultaten van de enquête.

De inhoud van deze scriptie is, op voorwaarde van bronvermelding, vrijelijk te gebruiken. De heer van Beek stelt het op prijs dat hij per email ingelicht wordt wanneer (delen van) de scriptie voor publicatie gebruikt wordt. Ook voor verdere vragen over de scriptie is hij via email te benaderen: Henk.vanbeek@uithoorn.nl.