Gemeente Zwolle

Tweede Kamer en gemeenteraad Zwolle nemen besluiten over de Wmo


Datum uitgave: 08-03-2006
De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo wordt op 1 januari 2007 van kracht. In de Wmo worden een aantal wetten over maatschappelijke zorg gebundeld. Deze wetten zijn: een deel van de AWBZ (huishoudelijke verzorging), de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De bedoeling van de nieuwe Wmo is om te bevorderen dat mensen met behoefte aan zorg zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam kunnen leven. De Wmo brengt met zich mee dat de gemeente zelf invulling kan geven aan het beleid op het terrein van welzijn en zorg. De gemeenteraad van Zwolle heeft hiervoor op 28 februari 2006 de basis gelegd. De gemeenteraad heeft ingestemd met de beleidsnota Welzijn en Zorg, ´Meedoen nu, en later´. De nota geeft voor de komende jaren de prioriteiten weer op het gebied van welzijn en zorg, ook in samenhang met de Wet maatschappelijke ondersteuning.

De kern van het sociale beleid in Zwolle is: iedereen doet mee aan het maatschappelijk leven in Zwolle, waarin alle Zwollenaren zich thuis kunnen voelen. De doelstellingen van de gemeente voor welzijn en zorg zijn: het verminderen van het beroep van Zwollenaren op ondersteuning door de gemeente en het bevorderen van hun zelfredzaamheid. Voor de Wmo heeft de gemeente te maken met een aantal prestatievelden. Met veel van deze prestatievelden is de gemeente al een eind op weg.

Wmo-panel: goede informatie is belangrijk
In de aanloop naar de Wmo werkt de gemeente Zwolle aan een zorgvuldige invoering van de nieuwe wet. Dat doen wij niet alleen. Vele organisaties en betrokken burgers denken met ons mee. Onlangs hebben wij aan het Wmo-burgerpanel een aantal vragen gesteld over de informatieverstrekking aan burgers over de Wmo.

Uit de peiling onder het Wmo-panel blijkt dat tweederde van de panelleden al bekend is met de Wmo. Het merendeel heeft via de landelijke en lokale media (Stentor/ Peperbus) van de Wmo gehoord. Toch heeft een groot deel (65%) van de panelleden nog geen helderheid over wat de Wmo voor hun persoonlijke situatie betekent. De helft denkt dat straks niet duidelijk is bij wie ze moeten zijn voor welke voorzieningen. Op basis van de uitkomsten van de peiling onder de panelleden, heeft de gemeente besloten de gemeentelijke pagina (de Wijzer) van de Peperbus actief in te zetten om de inwoners van Zwolle te informeren over de voortgang van de Wmo. Daarnaast zullen ten aanzien van specifieke voorzieningen zoals huishoudelijke verzorging folders ontwikkeld worden. Het nog op te richten Wmo-loket per 1 januari 2007 wordt een belangrijke plek waar burgers informatie over de Wmo kunnen verkrijgen.

Tweede peiling Wmo-panel: het Wmo-loket in Zwolle
In de tweede lijst met vragen aan het panel wordt dieper ingegaan op het Wmo-loket in Zwolle. Inwoners van Zwolle kunnen vanaf 1 januari 2007 voor al hun vragen over zorgvoorzieningen, wonen of welzijnsdiensten terecht bij het Wmo-loket. De gemeente is bezig met de voorbereidingen voor dit loket.

Opstellen programma van eisen voor het loket
Een belangrijke stap in die voorbereidingen is het opstellen van een programma van eisen voor het loket. Aan welke eisen moet het loket voldoen om burgers van Zwolle optimaal te kunnen helpen? Dit is de belangrijkste vraag die in het programma van eisen wordt beantwoord. Om een goed programma van eisen op te kunnen stellen, is het van belang om de wensen en behoeften van burgers over het loket te kennen. Wij stellen aan het panel daartoe een aantal vragen over het Wmo-loket.

Indien u mee wilt doen aan deze vragenronde aan het Wmo-panel kunt u gebruik maken van bijgaande bon. Wij houden u op deze Wijzerpagina regelmatig op de hoogte over Wmo. Voor meer informatie kunt u ook onze website bezoeken www.wmozwolle.nl. (zie link onderaan deze pagina) U kunt ook terecht bij het Informatiecentrum van de gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15.