B EN W BERICHTEN 2006 - 10 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 7 MAART 2006

Algemene Zaken

1. (07-03) Burgemeester en wethouders gaan ermee akkoord dat op 4 april in de Burgerzaal van het stadhuis een diner plaatsvindt voor de deelnemers van het congres Proliferation Security Initiative (PSI). De burgemeester treedt op als gastheer. Van 3 tot en met 5 april 2006 wordt een Nederlandse Proliferation Security Initiative (PSI) oefening gehouden in de Rotterdamse haven. De PSI richt zich op het onderscheppen van goederen voor massavernietigingswapens (MVW), zodat zij de eindafnemers in risicolanden niet kunnen bereiken.

2. (07-03) Het College heeft besloten op 19 juni het bestuur van het CHIO een sponsordiner in de Burgerzaal van het stadhuis aan te bieden. De burgemeester is gastheer. Het CHIO Rotterdam vindt van 22 juni tot en met 25 juni 2006 plaats in het Kralingse Bos.

3. (07-03) Burgemeester en wethouders gaan ermee akkoord dat de Burgerzaal van het stadhuis op 17 maart beschikbaar wordt gesteld voor een Orgelsymposium, waarbij wethouder Janssens (Middelen en Sport) optreedt als gastheer. Studenten van het Rotterdams Conservatorium en uit andere delen van Nederland kunnen op 17 en 18 maart 2006 kennismaken met wereldmuziekprojecten op het orgel. Demonstraties in de vorm van een mini-lunch en avondconcerten worden gegeven op het stadhuisorgel en het orgel van de Oude Kerk in Delfshaven, de Laurenskerk en de grote zaal van de Doelen.

4. (07-03) Het College heeft besloten een bedrag van E 3.000,- beschikbaar te stellen voor de 19e Internationale Tug & Salvage Convention and Exhibition, die van 24 tot 28 april 2006 plaatsvindt op de Nieuwe Maas ter hoogte van de Erasmusbrug. Meer dan vijftig verschillende sleepboten presenteren zich, waaronder diverse antieke exemplaren zoals de oudste stoomsleper van Europa. Sleepboten afkomstig uit de hele wereld meren af bij de Cruise Terminal. De grootscheepse 'tug parade' is gepland op woensdagmiddag 26 april, zodat schoolkinderen het spektakel kunnen meemaken. Verder bezoeken zo'n 350 maritieme delegaties uit veertig landen de Maasstad om te komen praten over het thema: 'slepen en bergen'.

Beleid

1. (28-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de wijken Bloemhof en Hillesluis van een positieve impuls te voorzien. Daartoe is een concept-gebiedsafspraak gemaakt met de woningcorporaties Vestia en het Woningbedrijf Rotterdam. De concept-afspraak bevat ondermeer afspraken over sloop en nieuwbouw, renovatie, de aanpak en het beheer van de buitenruimte, een economische kansenzone, (onderwijs)voorzieningen, leefbaarheid en samenlevingsopbouw. Daarnaast heeft het College besloten voor de hele deelgemeente Feijenoord een langetermijnvisie te ontwikkelen.

2. (07-03) Het College heeft het beleid voor de opslag van cacaobonen in zakken vastgesteld. In dit beleid stelt het College een aantal voorwaarden aan de opslag van cacaobonen in zowel bestaande als nieuw te bouwen loodsen. Doel is het bewerkstelligen van een veilige werkwijze.

3. (07-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft het Werkplan 2006 van de DCMR Milieudienst Rijnmond vastgesteld. In dit werkplan staan de werkzaamheden beschreven die de DCMR in 2006 uitvoert voor de gemeente Rotterdam en de deelgemeenten.

4. (07-03) B en W heeft de 'Handleiding Monumenten' vastgesteld. Eigenaren van monumenten en aanvragers van vergunningen moeten met de handleiding meer inzicht krijgen in het monumentenbeleid van de gemeente. De handleiding is opgesteld door de commissie voor Welstand en Monumenten.

5. (07-03) Burgemeester en wethouders hebben de voortgang van het project RandstadRail besproken. Het project verloopt volgens schema en blijft binnen het budget.

6. (07-03) Het College heeft als enig aandeelhouder van de RET NV het functieprofiel vastgesteld voor de leden van de Raad van Commissarissen. De werving voor de commissarissen verloopt via het Nationaal Register voor Commissarissen. De benoeming vindt plaats in het najaar van 2006.

7. (07-03) B en W heeft de jaarrekening 2004 van de NV Gemeentewerken Rotterdam vastgesteld en heeft besloten het resultaat 2004 toe te voegen aan de reserve van de NV Gemeentewerken Rotterdam.

8. (07-03) Het College heeft kennis genomen van het tussenbericht Planstudie Stadsweg Zuid. In de Planstudie wordt gezocht naar de beste manier om het tracé Pleinweg-Vaanweg aan te pakken. Het gaat om een integrale studie waarin naast verkeerseffecten ook wordt gekeken naar ruimtelijke kwaliteit en milieukwaliteit. Uit de inmiddels uitgevoerde variantenstudie is gebleken, dat een tunnel over het gehele traject (van Oldegaarde tot Maastunnelplein) de knelpunten op het vlak van doorstroming en leefmilieu het beste ondervangt, potenties biedt voor verbetering van de openbare ruimte, maar tegelijkertijd een zeer grote investering vergt.

9. (07-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de handhavingsorganisatie binnen de gemeente Rotterdam verder te verbeteren. Onder andere door de samenwerking tussen de betrokken diensten te intensiveren. Het College verwacht hiermee effectiever te kunnen optreden tegen illegale woonsituaties, achterstallige betalingen en misbruik van sociale voorzieningen.

10. (07-03) Het college van B & W heeft besloten voor een periode van tien jaar jaarlijks een bedrag van E 100.000 ter beschikking te stellen ten behoeve van een zandsuppletie op het strand van Hoek van Holland en het onderhoud van de afmeergelegenheid.

11. (07-03) De Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam heeft voor Schiedam en Rotterdam een gezamenlijke ontwikkelingsvisie voor het bedrijventerrein Nieuw Mathenesse opgesteld. Het doel is om een deel van het huidige verouderde bedrijventerrein te herstructureren tot een economisch vitaal, duurzaam gebied. Ingegeven door mogelijke bedrijfsbewegingen in en direct rondom het gebied, streven Schiedam en Rotterdam voor de middellange termijn tevens naar transformatie van andere delen van het huidige bedrijventerrein naar woongebied.

12. (07-03) Het College heeft besloten de heer Ir J.P. Pot van 1 januari 2006 tot 1 januari 2010 te benoemen tot lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Rotterdams Philharmonisch Orkest.

13. (07-03) Het college van B & W heeft besloten de deelname van de gemeente Rotterdam aan de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden te beëindigen. De ROM-Drechtsteden is opgericht om de regionale ontwikkeling van bedrijventerreinen in de Drechtstedenregio te bevorderen. Na een evaluatie is gebleken dat de samenwerking weinig heeft opgeleverd.

14. (07-03) Het College stelt de raad voor een krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop van de panden Veerlaan 9, 11 en 13.

Middelen en Control

1. (07-03) B en W heeft de raad bericht over het afdoen van de moties Dorsman (2002/998) en Motta/Cornelissen (2005-222) inzake het realiseren van één centraal subsidieloket en het instellen van een eigenstandige controlefunctie op subsidieverstrekking.

2. (07-03) Het College heeft het managementcontract 2006 vastgesteld voor de gemeentelijke diensten GGD, Servicedienst Rotterdam, Sport en Recreatie, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Roteb en de kostenplaats Economie.

3. (07-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten twee werknemers van Stadstoezicht te ontslaan wegens ernstig plichtsverzuim.

Schriftelijke vragen

(07-03) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van de volgende raadsleden:

. de heer G.W. van Gent (VVD) over de inhoud van het Vrouwenhandvest van expertisecentrum Scala; . de heer A. Bonte (Groen Links) over het afstoten van de urgentieverlening; . de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij Rotterdam) over een alternatief voor de ondertunnelingplannen in Rotterdam; . de heer A.R. dos Santos (Fractie dos Santos) over de RET OV-Chipkaart.


---- --