Ingezonden persbericht

Antifascisten verspreiden verkiezingskrant

In de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen verspreidt Anti Fascistische Actie (AFA) een verkiezingskrant. Deze krant, welke verschijnt in een oplage van 80.000 exemplaren, waarschuwt de kiezer voor de extreemrechtse partij Nieuw Rechts.
Met een gematigd voorkomen probeert Nieuw Rechts in Rotterdam, Eindhoven, Almelo en Ridderkerk in de gemeenteraad te komen. AFA vindt dat de burgers moeten weten wat het ware karakter van Nieuw Rechts is en omdat Nieuw Rechts geen open kaart speelt, doet AFA dat voor ze.

Nieuw Rechts doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 in de gemeentes Rotterdam, Eindhoven, Almelo en Ridderkerk. AFA heeft een huis-aan-huis krant gepubliceerd over de achtergrond van deze partij. Met de Stop Nieuw Rechts Krant wil AFA het ware karkater van deze partij blootleggen en de kiezer er van overtuigen geen stem te verlenen aan deze extreemrechtse partij. AFA: ´Nieuw Rechts doet zich als fatsoenlijke partij voor. Maar een stem op Nieuw Rechts is een stem voor bot racisme, vreemdelingenhaat en seksisme.´

Nieuw Rechts wordt geleid door Michiel Smit. Aanvankelijk zat Smit namens Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Hier ontpopte hij zich al snel als rechtsbuiten van de fractie. Nadat hij wegens zijn racistische denkbeelden en veelvuldige contacten met extreem rechts meerdere malen was gewaarschuwd moest hij uiteindelijk de fractie verlaten. Vrij kort hierna richtte hij Nieuw Rechts op waar hij alle ruimte heeft om vrijages met andere extreem rechtse partijen aan te gaan. Zo onderhoudt Nieuw Rechts hechte banden met de, wegens racisme veroordeelde, nationalistische partij het Vlaams Blok (tegenwoordig Vlaams Belang). Maar de flirts met extreem rechts vinden ook binnen de landsgrenzen plaats. Zo zat de jongerenafdeling van Nieuw Rechts samen met de Nationale Beweging (NB) in het "Comité nee tegen Turkije". De NB wordt geleid door Tim Mudde, ex-bestuurslid van de verboden partij CP '86 en frontman van de 'White Power band' Brigade M, ofwel Brigade Mussert. Verder worden contacten met de fascistische Nieuw Nationale Partij (NNP) niet geschuwd, en is Smit niet te beroerd om te schrijven voor het populaire extreem rechtse internetforum Stormfront. Op dit forum vliegen de hakenkruisen je om de oren en zijn de holocaustontkenningen niet van lucht. Smit deed op Stormfront uitspraken als "Er is maar één ding erger dan een neger, een blanke neger".

AFA-Nederland