Gemeente Amsterdam

Internationale vrouwendag

23 februari 2006
---
Tamara Van Rompay Ook in Amsterdam wordt er woensdag 8 maart aandacht besteedt aan de Internationale Vrouwendag. De Internationale Vrouwendag is de jaarlijkse actiedag van de vrouwenbeweging.

Sinds 1978 wordt deze dag in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk gevierd. De bedoeling van Vrouwendag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

Seminar Emancipatie Bottom-Up

E-Quality, Forum - Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en de Bijzondere Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie van de VU Amsterdam organiseren het seminar 'Emancipatie Bottom-Up' in De Balie.

In gesprek over

Zwarte, migranten- en vluchtelingen- (zmv-)vrouwenorganisaties, politici, beleidsmakers en het publiek gaan met elkaar in gesprek over emancipatie en de rol van zmv-vrouwenorganisaties. * Hoe geven (zmv-)vrouwen in de praktijk vorm aan emancipatie? * Wat betekent emancipatie voor hen en herkennen zij zich in het huidige emancipatiebeleid? * En welke rol spelen (zmv-)vrouwenorganisaties bij het emancipatieproces?

Funda Müjde, winnares Triomf 2004. Foto: Ron Jenner Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zal het startschot geven voor de viering van Internationale Vrouwendag. De Stichting ZMV-prijs maakt de nominaties bekend voor "De Triomf", een tweejaarlijkse prestigieuze waarderingsprijs voor zmv-vrouwen.

NL-bus

Vooraafgaand aan het programma rijdt de NL-bus van Forum door Amsterdam om vertegenwoordigers van zmv-vrouwenorganisaties op te halen om met elkaar naar De Balie te reizen.

Programma

* 10.00 Muzikale inluiding Internationale Vrouwendag. * 10.15 Opening door dagvoorzitter Yasmin Tümer. * 10.20 Welkom en reactie uitslag Gemeenteraadsverkiezingen, Joan Ferrier, directeur E-Quality. * 10.45 Opening Internationale Vrouwendag, Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. * 10.55 Paneldiscussie met zmv-vrouwenorganisaties. * 11.50 In gesprek met beleidsmakers, politici en publiek, o.a. aan de hand van de 'Sociale Atlas van vrouwen uit etnische minderheden' (SCP) die op 6 maart verschijnt. * 12.30 Inhoudelijke afsluiting, Halleh Ghorashi, Hoogleraar Bijzondere Leerstoel Management van Diversiteit en Integratie VU Amsterdam. * 12.50 Bekendmaking nominaties De Triomf, Noraly Beyer * 13.05 Afsluiting met o.a. rap Internationale Vrouwendag door Bad Brya en aansluitend lunch. Internationale Rouwendag, poster omstreeks 1980 * Meer informatie: E-Quality

Middagprogramma

In de Balie wordt 8 maart verder uitgebreid gevierd met workshops, lezingen en debatten georganiseerd door Mama Cash, IIAV en V-mania & IFOR. Klik hier voor meer informatie.

Opzij

Feministisch maandblad Opzij houdt een bijeenkomst in de Felix Meritis. Bijna veertig jaar geleden barstte de Tweede Feministische Golf los in Nederland. De emancipatie is sindsdien een enorm eind in de goede richting opgeschoten, maar zijn we nu klaar? Uit onderzoek blijkt dat werkende mannen nog steeds tweemaal zoveel vrije tijd hebben als werkende vrouwen. Moeten we daar nog iets aan willen veranderen? Of is de man uit-geëmancipeerd?

Daarover spreekt Opzij op Internationale Vrouwendag met onder andere minister Alexander Pechtold (bestuurlijke vernieuwing), psycholoog Henk Noort (auteur van de boeken Vrouwen willen maar één ding en Wat mannen echt willen... en socioloog Cas Wouters, auteur van Seks en de seksen: een geschiedenis van moderne omgangsvormen. Voor een eigenzinnige bijdrage aan de discussie zorgt cabaretier Hans Dorrestijn.

Locatie

Felix Meritis Keizersgracht 324 Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur Zaal open vanaf 19.30 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn aan de kassa verkrijgbaar of te reserveren via (020) 623 13 11 of Felix Meritis

Paradiso

Women in Paradise Ook Paradiso besteedt aandacht aan de Internationale Vrouwendag met een groot feest. Er zijn diverse optredens van onder andere Fay Lovsky, The Riplets, Marynka, Bad Brya, Miss Dee, Hip Hop on Bones, Tomcat, Maartje Teusink, Magik Misha, Wonder en Oops-a-Daisies. Meer informatie: www.womeninparadise.nl

Locatie

De deuren gaan open om 20.30 uur. Aanvang programma 21.00 uur Toegang EUR 15,- (inclusief lidmaatschap Paradiso) Paradiso, Weteringschans 6-8 Amsterdam

Amnesty International

Omdat de opening van het 8e Amnesty International Filmfestival valt op internationale vrouwendag en Amnesty die dag het rapport over geweld tegen vrouwen aanbiedt, zal de programmering van dit filmfestival in het teken staan van vrouwenrechten. Actrice en mensenrechtenactiviste Vanessa Redgrave opent het festival.

Meer informatie: www.amnestyinternational.nl Wanneer: 8 t/m 12 maart Wie: Amnesty International Waar: Amsterdam, Utrecht en Den Haag

Mama Cash

Mama Cash houdt een feestelijke afsluiting van de Campagne 88 Dagen met Mama Cash onder andere workshops, lezingen, debatten en de uitreiking van de eerste (she changes the world)-award. Mama Cash ism. E-Quality, IIAV en V-mania & IFOR.

Locatie

De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam Meer informatie www.mamacash.nl