Rechtbank Leeuwarden


Zitting over het rapen van kievitseieren op 8 maart 2006

De bestuursrechter in Leeuwarden buigt zich opnieuw over de vraag of het rapen van kievitseieren toelaatbaar is in het licht van de Vogelrichtlijn.

Het provinciebestuur van Fryslân heeft een nieuwe ontheffing verleend aan de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) voor het zoeken en rapen van kievitseieren, nadat de eerdere ontheffing door de rechter was vernietigd.

In de nieuwe ontheffing is bepaald dat het zoeken en rapen alleen mag plaatsvinden in de periode van 1 maart tot en met 31 maart. Het zoeken en rapen is alleen toegestaan voor leden van lokale vogelwachten die bij de BFVW zijn aangesloten en die beschikken over een eierzoekkaart/nazorgpas. De houder van deze eierzoekkaart/nazorgpas is verantwoordelijk voor de nazorg in zijn eigen rayon (nazorggebied). Hij/zij dient de nazorggegevens te registreren op nazorgformulieren. Per persoon mogen niet meer dan 15 kievitseieren worden geraapt. Het rapen is niet toegestaan in speciale beschermingszones, terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en van andere grondeigenaren die dit op kenbare wijze hebben aangegeven.

Door De Faunabescherming is tegen de nieuwe ontheffing beroep aangetekend. Hangende de beroepszaak wil De Faunabescherming dat de rechter de ontheffing schorst, zodat er niet geraapt mag worden. Dit schorsingsverzoek wordt behandeld op 8 maart a.s. De bodemprocedure wordt op een later moment behandeld; wanneer dat zal zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Zitting
De zitting inzake het schorsingsverzoek vindt plaats op 8 maart 2006, aanvang 13:30 uur. De zitting wordt gehouden in het Paleis van Justitie, Wilhelminaplein 1 te Leeuwarden.

Bijwonen zitting
Wilt u de zitting bijwonen, klik dan hier voor nadere informatie. Voor persinformatie klik hier.

Uitspraak
In de meeste gevallen doet de bestuursrechter schriftelijk uitspraak, maar hij kan ook direct na afloop van de zitting uitspraak doen. Wanneer de rechter schriftelijk uitspraak doet zal dit, gelet op de spoedeisendheid van deze zaak, zo kort mogelijk na de zitting plaatsvinden. In alle gevallen wordt de uitspraak nog dezelfde dag gepubliceerd op www.rechtspraak.nl

Achtergrondinformatie
Zie voor de voorgeschiedenis de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden van 16 maart 2005 en de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 7 december 2005. Klik op de links onderaan deze pagina.

LJ Nummers

AT0660
AU7591

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 1 maart 2006 Naar boven