Ingezonden persbericht


Internationale demonstratie voor vrouwenrechten in Iran

De Fabel van de illegaal roept op tot deelname aan de internationale demonstratie voor vrouwenrechten in Iran op 8 maart 2006 in Den Haag

12:00 uur verzamelen op het Malieveld (tegenover Den Haag CS) 13:00 uur vertrek demonstratie
14:00 uur aankomst bij Iraanse ambassade
15:00 uur aankomst en manifestatie bij het Vredespaleis

Het initiatief tot de demonstratie is genomen door Iraanse vrouwen- en lesbo-organisaties in Europa en Noord-Amerika. De organisaties zijn niet verbonden aan politieke partijen of religieuze stromingen, en willen de strijd steunen van Iraanse vrouwen die zelf hun leven willen bepalen. Die strijd draagt bij aan de opbouw van een solidaire samenleving in Iran met meer economische en sociale rechtvaardigheid. De organisaties zien zich als onderdeel van de wereldwijde beweging die opkomt voor arbeidsters, voor vrede en vrouwenrechten.

Voor meer informatie over de demonstratie zie: PRIME-website .

Tijdens de manifestatie wordt er vanuit De Fabel ook een toespraak gehouden. Hieronder alvast de integrale tekst.

Tegen alle vormen van religieus fundamentalisme

Ik spreek namens De Fabel van de illegaal, een radicaal-linkse organisatie die zich inzet tegen racisme en politieke en praktische ondersteuning biedt aan mensen zonder papieren. Onderdeel van de politiek van de Fabel is het analyseren en bekritiseren van religieus fundamentalisme.

Veel vrouwen over de hele wereld lijden onder religieus fundamentalisme. Vrouwen in Iran en andere islamitische landen, maar ook vrouwen in christelijk fundamentalistische kringen in andere landen. Overal in de wereld worden vrouwen vanuit een religieus perspectief onderdrukt en schrijven mannen hen voor hoe ze er uit horen te zien en hoe ze zich horen te gedragen. Met enorme beperkingen voor hun maatschappelijke en politieke rol in de samenleving. Vaak wordt deze uitsluiting en onderdrukking vanuit het geloof gerechtvaardigd met dat vrouwen van nature anders zijn.

Maar vrouwen zijn niet wezenlijk anders! De vrouwen die hier aanwezig zijn willen ook keuzevrijheid! Wij willen zelfbeschikkingsrecht! We willen een einde aan de onderdrukking! We willen dat de uitsluiting stopt! We willen een beter en vrijer leven!

In de strijd tegen religieus fundamentalisme is het belangrijk dat we ons uitspreken tegen alle vormen van extreem-rechts en conservatief geloof. Religieus fundamentalisme is namelijk niet typisch voor de Arabische wereld. Er is bijvoorbeeld ook een christelijk, een hindoeïstisch en een joods fundamentalisme. In de kern zijn het allemaal ultra-patriarchale ideologieën, die alle mannen een verheven positie toekennen boven alle vrouwen.

Onderdeel van de onderdrukking en uitsluiting van vrouwen is het gebrek aan erkenning door de Nederlandse overheid van de politieke activiteiten van vrouwen. Deze patriarchale visie op vrouwen maakt dat vrouwelijke vluchtelingen slechts als vrouw en dochter van politiek activisten wordt gezien en niet zelf als politiek activiste. Dat maakt dat zij of onmiddellijk afgewezen wordt als politiek vluchtelinge, of slechts een afhankelijke verblijfsvergunning krijgt.

Daarom is deze dag en deze demonstratie zo belangrijk! Het maakt vrouwen zichtbaar! Het toont de politieke rol van vrouwen! Vrouwen als politieke mensen die de wereld willen veranderen! Die zich kwaad maken over geweld tegen vrouwen! Die zich solidair verklaren met vrouwen wereldwijd die te lijden hebben onder marteling, verkrachting, uitbuiting!

Belangrijk is om te wijzen op de hypocriete rol die de Nederlandse overheid speelt ten opzichte van het moslimfundamentalisme in Iran en elders. Men zegt moslimfundamentalisme af te wijzen en te bestrijden, maar men drijft vluchtelingen wel terug in de handen van het fundamentalistische Iraanse regime. De overheid deporteert bijvoorbeeld gevluchte Iraanse homo's, die daardoor in Iran opnieuw worden vervolgd, opgesloten, gemarteld en vermoord. In plaats van de daders aan te pakken, de Iraanse machthebbers, maakt de Nederlandse overheid zich medeplichtig aan repressie tegen de slachtoffers, de vluchtelingen. Ook de recente zaak van de Iraanse vluchteling Mehdi Hooshyar laat zien hoe meedogenloos de deportatiepolitiek van de overheid is. In plaats van hem asiel te verlenen, ontvoerde de Nederlandse autoriteiten hem op het moment dat hij aan het demonstreren was en voor zijn rechten opkwam.

Heel veel van de verhalen van vrouwelijke vluchtelingen die terug gestuurd worden naar onderdrukking, marteling en verkrachting halen niet eens de publiciteit. Zij sterven een anonieme dood. Dat is deel van de onderdrukking: Er wordt niet over gepraat, het komt niet in het nieuws. Dat is onderdeel van de intimidatie en de bedreiging van vrouwen.

Het fundamentalisme is zonder anti-patriarchale analyse niet goed te begrijpen, en dus ook niet te bestrijden. Wie strijdt voor de bevrijding van vrouwen, moet zich keren tegen alle vormen van religieus fundamentalisme, waar ook ter wereld en door wie ook gepropageerd.

Tegen de onderdrukking van vrouwen in naam van religie! Voor vrouwenstrijd en vrouwenbevrijding wereldwijd!

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.