Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Internationale uitgeverij was meteen enthousiast

VU-biologen presenteren eerste internationale studieboek over Ecological Genomics

Twee VU-biologen zijn de makers van het eerste overzichtswerk over het sterk opkomende onderzoeksveld ecological genomics. De grote, internationale uitgeverij Oxford University Press geeft het toegankelijke studieboek uit onder de titel titel An Introduction to Ecological Genomics. Woensdag 8 maart wordt het boek gepresenteerd. Wereldwijd zal het overzichtswerk een waardevolle aanvulling zijn voor het ecologie-onderwijs

en -onderzoek.

De auteurs merkten dat er een gebrek was aan opleiding in de specifieke combinatie van ecologie met genomics. Aangeboden cursussen en boeken behandelden genomics tot nu toe steeds in een medische of agrotechnische context. Het was voor hoogleraar Dierecologie Nico van Straalen (ook een van de oprichters van het Ecogenomics Consortium) daarom vanzelfsprekend om een boek over ecological genomics voor te stellen. Oxford University Press liet binnen een dag weten enthousiast te zijn. Van Straalen en zijn collega dr. ir. Dick Roelofs verzorgen met hun boek een specialistische opleiding voor de onderzoekers in hun vakgebied. Ze verwachten bovendien dat dit veld sterk zal groeien en er steed meer vraag naar het boek zal komen.

De genomics-revolutie begon in de moleculaire biologie, maar heeft nu grote invloed op alle disciplines binnen de levenswetenschappen. Inclusief de ecologie, waarin men nu populatiestructuren, nutriëntenstromen, voedselinteracties en stressresponsen als gevolg van een veranderend milieu veel efficiënter kan analyseren. Het nieuwe boek maakt aan de hand van drie hoofdvragen en recent onderzoek inzichtelijk hoe genomics bijdraagt aan de ecologie. Het is bedoeld voor masterstudenten en beginnende promovendi, maar ook wetenschappers binnen de ecologie, evolutiebiologie, genetica en moleculaire biologie kunnen er veel aan hebben. De stijl is toegankelijk; technische termen worden zorgvuldig uitgelegd.

De presentatie

Het boek wordt op 8 maart gepresenteerd. In het kader hiervan houden de directeur van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) prof. dr. Louise Vet, VU-decaan Aard- en Levenswetenschappen prof. dr. ir. Pier Vellinga, evolutionair bioloog prof. dr. Paul Brakefield van de Universiteit Leiden een kort woordje over het boek en de auteurs. Vervolgens reikt auteur Nico van Straalen het eerste exemplaar uit.