Ingezonden persbericht


Internationale Vrouwendag 2006: Vagina Monologen opgevoerd in Nigeria

In Nigeria worden vanaf 8 maart a.s., Internationale Vrouwendag, de Vagina Monologen opgevoerd. Die vormen een internationale aanklacht tegen seksueel geweld en mishandeling van vrouwen en meisjes. Hafsat Abiola, sterk voorvechtster van rechten voor vrouwen en een nationale bekendheid in Nigeria, verkreeg met haar organisatie KIND (Kudirat Initiatief voor Democratie) de rechten voor de opvoering van de Vagina Monologen. Zijzelf is dochter van Moshood Abiola, Nigeria's eerste democratisch gekozen president, die na de verkiezingen in 1993 meteen door een militaire machtsgreep werd afgezet en de in 1996 vermoorde Kudirat Abiola, één van eerste leidsters van de democratiseringsbeweging in Nigeria en strijder voor vrouwenrechten. Cordaid steunt vanuit Nederland structureel de niet-gouvernementele organisatie KIND en draagt tevens bij in de kosten van opvoering van de Vagina Monologen.

De opvoering van de Vagina Monologen in Nigeria is zeer baanbrekend. Geweld tegen vrouwen is een ernstig probleem in Nigeria, maar bespreking van dit geweld is absoluut taboe. In Lagos, Nigeria's grootste stad, heeft de meerderheid van de vrouwen te maken met seksueel en psychologisch geweld. Het geweld richt zich op vrouwen uit alle lagen van de bevolking. De Vagina Monologen worden van 8 - 19 maart opgevoerd in Abuja en Lagos. De opvoeringen zijn voor ca 2000 studenten van de universiteit van Lagos en voor ca 2000 personen uit de politiek, ambtenarij, het zakenleven en civil society. De opbrengst is bestemd voor een blijf-van-mijn-lijf huis in Lagos.

De Vagina Monologen zijn in 1996 geschreven door de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler en werden wereldwijd een groot succes. De monologen zijn vertaald in meer dan 35 talen en opgevoerd in meer dan 80 landen. In Nederland gingen de Vagina Monologen in 2001 in première.

Hafsat Abiola zet de strijd van haar moeder voort en leidt de niet-gouvernementele organisatie KIND. De organisatie wil de opkomende vrouwengeneratie helpen, zodat vrouwen actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijke en politieke leven in Nigeria. Een specifiek programma is gericht op het vergroten van de leidinggevende rol van jonge Nigeriaanse vrouwen in de maatschappij. De opvoering van de Vagina Monologen past hier goed in.



Ingezonden persbericht