vrouwen in de politiek interviewen vrouwen met reuma

Ned. ver. voor reumatologie

Op woensdag 8 maart, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, verschijnt het boek 'Je kunt niet zien hoe ik me voel'. Het bevat interviews en foto's van de ontmoetingen van tien landelijk bekende vrouwelijke politici met tien vrouwelijke reumapatiënten. Op 2 maart nam minister Hoogervorst van VWS het eerste exemplaar in ontvangst.

De politici Hannah Belliot, Kathalijne Buitenweg, Femke Halsema, Tineke Huizinga, Agnes Kant, Fatma Koser Kaya, Margot Kraneveldt, Yvonne Timmerman-Buck, Sophie in 't Veld en Bibi de Vries gingen elk op bezoek bij een reumapatiënte, in leeftijd variërend van 18 tot 72 jaar, elk met een heel eigen verhaal. Cleo Campert legde de ontmoetingen vast in prachtige zwartwitfoto's.

Veelal kregen de politici door hun bezoek een andere kijk op de dagelijkse problemen van mensen met reumatoïde artritis (RA). Uit de interviews blijkt hoe openhartig de gesprekken zijn verlopen en hoe dicht twee 'wildvreemde' mensen elkaar in een uur kunnen naderen. De ontmoetingen zijn soms luchtig, soms ontroerend en soms indringend. Voormalig minister van VWS Els Borst schreef een voorwoord vanuit het perspectief van de politiek en Hanneke Snellen (directeur van de Reumapatiëntenbond) vanuit het perspectief van de patiënten.

'De politici hebben duidelijk belangstelling voor het verhaal van de patiëntes; ze hebben van tevoren goed nagedacht over het gesprek. Je vóelt de intimiteit die er op dat moment is geweest tussen deze twee vrouwen', aldus Hanneke Snellen.

Na de gesprekken blikken tien vrouwelijke reumatologen terug op het gesprek met hun patiënte, en beschrijven welke overwegingen een rol hebben gespeeld bij de keuzes in de medische behandeling.

'Je kunt niet zien hoe ik me voel' is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Die koos voor ontmoetingen met vrouwen met reuma omdat driekwart van de 160 duizend RA-patiënten in Nederland vrouw is. Het project is gesponsord door Abbott, de fabrikant van een geneesmiddel tegen RA. Het boek kan worden besteld via de website van het Reumafonds (www.reumafonds.nl) en kost 9,95 euro; de opbrengst komt geheel ten goede aan de Reumapatiëntenbond en het Reumafonds.

Overige informatie
Voor het opvragen van een recensie-exemplaar, voor meer informatie of voor het aanvragen van interviews met deelnemende patiënten, politici of reumatologen kunt u terecht bij Eric Kollen van Volle Maan Communicatiebureau. Bij hem kunt u ook beeldmateriaal uit het boek in hoge resolutie en een dvd met interviewfragmenten opvragen, of beeldmateriaal van de presentatie op 2 maart, waar minister Hoogervorst het eerste exemplaar in ontvangst nam en waar gedebatteerd werd door Agnes Kant, Bibi de Vries, Fatma Koser Kaya, Naima Azough en Margot Kraneveldt.

Eric Kollen: 020 - 52 86 819 / 06 24 892 891 / eric@volle-maan.nl.