Gemeente Alphen aan den Rijn


VVD blijft grootste partij, PvdA grootste stijger

(08 maart 2006)

De VVD is opnieuw de grootste partij in de Alphense gemeenteraad. De liberalen blijven de grote winnaar PvdA nipt voor met een zetel. De VVD behoudt haar 8 zetels, de PvdA stijgt van 4 naar 7.

Klik hier voor de volledige uitslag

Ook de collegepartij ChristenUnie kwam als winnaar uit de bus. De nummer 2 van vier jaar geleden, het CDA, verliest een zetel en komt met 6 zetels in de raad.

Lokaal levert in
Het aantal partijen in de raad daalt van 11 naar 10. De lokale partijen hebben allemaal zetels ingeleverd. Alphen Lokaal komt niet meer terug. Lokaal Alphen/Alphense Stadspartij, D66 en Beter Alphen halveren alle drie en houden elk 1 zetel.

Alphen Een (een bundeling van Alphen Nu Anders en De Vrije Lijst) houdt 2 van de huidige 4 zetels. GroenLinks komt terug in de raad met 2 zetels. De SP blijft de vierde partij, wint een zetel en krijgt 4 raadsleden.

Coalitie wint
De huidige coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie heeft samen 24 zetels, een winst van 3 zetels. In totaal heeft Alphen 35 raadszetels.

Het opkomstpercentage bedroeg 54,2 procent, een kleine daling in vergelijking met 2002. Toen ging 56,2 procent naar de stembus.