Socialistische Partij

SP meer dan verdubbeld bij gemeenteraadsverkiezingen

De SP is met de PvdA de grote winnaar van de
gemeenteraadsverkiezingen 2006. Het totaal aantal SP-raadszetels is meer dan verdubbeld (van 157 naar 333 zetels). Omgerekend naar Tweede-Kamerzetels zou de partij van 9 naar 17 zetels groeien. Daarmee behoort de SP met de PvdA, het CDA en de VVD tot de grote politieke partijen van Nederland.

Grote vreugde in het SP-uitslagencentrum in Amsterdam

In alle 38 plaatsen waar de SP voor het eerst meedeed, werden raadszetels behaald, meestal meteen twee of drie, en zelfs vier in Almere, Den Helder, Gorinchem, Hilversum, Nieuwegein, Purmerend en Velsen.

Meest spectaculair is de entree in Vught, waar de SP meteen de grootste partij is met 22,9% van de stemmen.

Grootste partij is de SP ook in Heerlen, Oss, Doesburg, Boxmeer, Uden en Valkenburg aan de Geul.

Bijzonder goede scores werden gehaald in Groningen, Haarlem, Nijmegen, Arnhem, Leiden, Schiedam, Horst aan de Maas, Bernheze en Pekela, waardoor in deze gemeenten de SP nu de tweede partij is.

De grote winst van de SP valt volgens voorman Jan Marijnissen voor een belangrijk deel te verklaren uit de weerzin van de kiezers tegen het beleid van het huidige kabinet Balkenende-Zalm. Grote verliezers zijn dan ook alle drie de regeringspartijen CDA, VVD en D66. Marijnissen omschreef in zijn toespraak de huidige regering als "een kabinet zonder volk". "Deze regering is uitgeregeerd. De mensen willen een ander, socialer beleid." Voor de SP is de inzet van de Tweede-Kamerverkiezingen volgend jaar dan ook: een progressief kabinet.
Zie ook:
* SP-uitslagen in 96 gemeenten
* Verkiezingsavond in Amsterdam
* Marijnissen feliciteert kiezers en lanceert nieuwe site voor SP-stemmers