Vereniging Spierziekten Nederland

Hoe weet de huisarts wat ik heb?

In het tijdschrift Huisarts en Wetenschap van deze week staat een groot artikel over een gezamenlijk project van de VSN en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Kernvraag: hoe zorg je ervoor dat de huisarts weet wat er van hem verwacht wordt als hij een patiënt met een spierziekte in zijn praktijk heeft.

De VSN heeft al zo'n 15 jaar ervaring met huisartsenpakketten. Nieuwe leden kunnen deze pakketten aanvragen en meenemen naar de huisarts. De ervaringen met deze pakketten zijn voor de leden positief, maar de huisarts gebruikt ze lang niet altijd. Dat ligt niet zozeer aan de huisarts, maar aan het feit dat de huisarts niet zoveel kan met de informatie, omdat het veel te veel informatie is of omdat de huisarts niet weet of de informatie wel betrouwbaar is.

Vandaar dat de NHG en de VSN samen zijn gaan kijken hoe dat materiaal verbeterd kan worden. Allereerst zijn huisartsen ondervraagd om te achterhalen hoe de informatie er precies moet uitzien. Er is gevraagd op welke wijze ze de informatie wilden hebben: via internet, op CD-rom of gewoon op papier. (Het moest toch maar gewoon op papier). Ook VSN-leden en medisch specialisten hebben aangegeven wat ze van dergelijke informatie verwachten. Op basis hiervan is een blauwdruk gemaakt voor een huisartsenbrochure.

In de tweede fase van het project zijn er vier brochures gemaakt: voor ALS en PSMA, Duchenne spierdystrofie, myotone dystrofie en het postpolio syndroom. Ook deze brochures zijn weer voorgelegd aan testpanels. De resultaten waren uiterst positief. Op dit moment worden de laatste correcties doorgevoerd in de teksten. De komende maand komen de brochures beschikbaar voor VSN-leden. Bij het huisartsenpakket komt een brief voor de huisarts en een brief voor de aanvrager van het pakket. In Contact wordt nader ingegaan op dit project.
08 maart 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400