De dagelijkse leiding alsmede het eigendom van Cultureel Organisatiebureau Artifex met ingang van 1 maart j.l. is over gegaan op Sven Cohen Stuart en Raymond Borsboom. Beiden zijn als organisatoren lange tijd actief binnen organisatiebureau 0=4 Evenementen Communicatie. In de toekomst zal Sven Cohen Stuart het management uitoefenen bij Artifex terwijl Raymond Borsboom dit bij 0=4 zal blijven verrichten. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat Artifex in de toekomst op hetzelfde hoge niveau met gelijke kwaliteitsprincipes excursies en programma's blijft aanbieden. Wel zal het bureau in de tweede helft van dit jaar naar Amsterdam verhuizen.

Ondergetekende blijft nog enige tijd verbonden aan Artifex waarna ik mij dit najaar zal vestigen in Heemstede waar ik actief zal zijn onder de naam Heemst Advies BV. Binnen dit bureau ga ik bedrijven, culturele instellingen en media adviseren op het gebied van doelgroepen definiëring, onderzoek en verbetering van bedrijfsimago's, loyaliteitsprogramma's voor leden en klanten en kwaliteitadviezen. Van harte hoop ik dat u Artifex met dezelfde interesse zult blijven volgen zoals velen de afgelopen jaren hebben gedaan. Ik dank u voor uw interesse en vertrouwen in Artifex welke velen mij de afgelopen 18 jaar hebben geschonken.

Mijn laatste e-mailing als (oud-)directeur van Artifex omvat meerdere aantrekkelijke avondprogramma's, kooklessen en culturele excursies. Nieuw zijn enige extra data waarop de Vrijmetselaren te Amsterdam onze deelnemers willen ontvangen. Gezien de enorme belangstelling voor dit arrangement, raad ik u aan tijdig te reserveren.

René W.Chr. Dessing
Directeur Cultureel Organisatiebureau Artifex


----------

Koken in Suitehotel Restaurant Posthoorn te Monnickendam ~ zondag 19 maart en zondag 9 april In 2005 opende Suitehotel Restaurant Posthoorn haar deuren na een ingrijpende verbouwing. Het restaurant in de binnenstad van Monnickendam bevindt zich op een plek waar al eeuwenlang diverse horecagelegenheden zijn gevestigd. Onder de vroegere gasten bevonden zich illustere personen zoals keizer Napoleon Bonaparte en koningin Juliana. De verbouwing zorgde ervoor dat de inrichting nu zeer smaakvol en eigentijds oogt. Hier gaat u in de keuken en onder leiding van chef-kok Rogier van Dam aan de slag bij de bereiding van uw eigen driegangen lunch. Rogier leerde het vak ondermeer in de keukens van de restaurants Van Vlaanderen en Vandekaart te Amsterdam. Hij kookt graag Fransmediterrane gerechten waarbij het ambachtelijke, pure en heldere zijn uitgangspunten vormen. Tijdens de kookles geeft een wijnkenner u ook uitleg over de wijnen die men in Suitehotel Restaurant Posthoorn schenkt en waarvan u een aantal proeft tijdens de lunch. Tijden: 10.15 - 14.45 uur. Prijs: ¤ 99,50.

Vrijmetselarij in Amsterdam ~ vrijdag 24 maart en vrijdag 21 april Aan de Vondelstraat te Amsterdam staat een pand dat door architect P.J.H. Cuypers (1827-1921) werd ontworpen en waar destijds 'het Bier en Koffiehuis Vondel' was gevestigd. In 1911 verwierven de Vrijmetselaars het pand en volgde een ingrijpende verbouwing. Nu maken acht Amsterdamse loges gebruik van de tempel. Speciaal voor u opent men de deuren voor een nadere kennismaking met de Vrijmetselarij. Na een koffieontvangst gaat de eerste voordracht over de geschiedenis van de orde, waarna een Vrijmetselaar vertelt over symboliek en symbolen van de Vrijmetselaars. Een laatste introductie handelt over de ideologieën van de orde. Dan volgt een rondleiding door de tempel waarbij u ondermeer de logezaal en comparitiezaal ziet. De middag eindigt met een nazit en een slotdrankje. Overigens gedenken de Vrijmetselaren in 2006 hun 250-jarig bestaan. Tijden: 13.00 - 16.15 uur. Prijs: ¤ 30,-.

200 jaar Kunsthandel Douwes, Amsterdam ~ vrijdag 31 maart In 1805 meldde Hendrik Douwes zich aan bij het Amsterdamse St. Lucasgilde als kunsthandelaar. Hoewel een Douwes al rond 1760 actief was als kunsthandelaar en restaurator, houdt men het jaar 1805 aan als de officiële startdatum van Kunsthandel Douwes. Inmiddels trad Evert Douwes jr. (1953) als zesde directeur van het bedrijf aan. Na een ontvangst met koffie/cake in The Park Hotel spreekt hij over het ontstaan en de geschiedenis van het familiebedrijf, waaraan hij nu leiding geeft. Aansluitend bezoekt u de nabijgelegen kunsthandel en bieden Evert Douwes en zijn vader Evert Douwes senior u een unieke kans eens achter de schermen van een kunsthandel te kijken. Naast de bezichtiging van een hoogwaardige collectie Europese schilderkunst bezoekt u ook het restauratieatelier en het documentatiecentrum van Kunsthandel Douwes. Het programma eindigt met een afsluitend drankje en de overhandiging van de jubileumcatalogus. Tijden: 13.30 - 17.00 uur. Prijs: ¤ 45,-.

Dromen van Italië, Den Haag ~ Zaterdag 1 april
Tussen de 16de en 19de eeuw hadden Italië en de Italiaanse kunsten grote invloed op talrijke Europese kunstenaars. In dit kader organiseert het Mauritshuis de expositie 'Droom van Italië'. Aan de hand van vijftig topstukken uit Europese landen toont men hoe het land van licht, warmte en kunst vele kunstschilders beïnvloedde. Te zien zijn ondermeer prachtige schilderijen van Franse schilders zoals Poussin, Ingres, Lorain, Corot, de Engelse schilder Turner en de Duitse schilders Feuerbach en Böcklin. Henk van Os was nauw betrokken bij de samenstelling van de expositie waar u als beschouwer zeker ook 'warm' van zult worden. Na de ontvangst met koffie/gebak in Hotel Des Indes geeft kunsthistoricus Max Put een inleidende dialezing over de invloed van Italië op de Europese schilderkunst. Hierna bezoekt u met een kunsthistoricus de mooie expositie en is er nog tijd voor eigen verkenning. Tijden: 13.30 - 16.30 uur. Prijs: ¤ 45,-.

Joods Amsterdam ~ Zondag 2 april en zondag 23 april Mokum is het Jiddische woord voor 'stad'. Alles buiten de hoofdstad heette de mediene of provincie. Dit geeft aan hoe belangrijk Amsterdam voor Joden is. Deze boeiende excursie voert u tijdens een stadswandeling langs plekken waar de Joodse gemeenschap woonde en werkte. Daarna volgt een bezoek met rondleiding aan het Joods Historisch Museum. In Restaurant Pinto volgt een kosjere lunch. De Portugees-Israëlietische geschiedenis wordt nader belicht tijdens een rondleiding door de prachtige oude synagoge aan het Mr. Visserplein. Daarna rijdt u per bus naar de uit 1614 daterende Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Na afloop rijdt de bus terug naar het Amsterdam C.S. Tijden: 10.00 - 17.30 uur. Prijs: ¤ 75,-.

Don Giovanni verovert Den Haag ~ Zaterdag 8 april
Opera Zuid brengt dit jaar Don Giovanni van Mozart (1756-1791) die de opera op 31-jarige leeftijd tijdens de première in Praag zelf dirigeerde. In twee aktes ziet u de bon vivant Don Giovanni die zijn knecht Leparello pochend deelgenoot maakt van al zijn veroveringen op het vrouwelijke schoon door heel Europa. Natuurlijk wordt zijn amorele amoureuze gedrag hem uiteindelijk fataal. De opera kenmerkt zich door talloze wonderschone duetten en solopartijen. In talrijke dramatische en komische scènes vol verkleedpartijen en schermutselingen volgt u de teloorgang van de edelman Don Giovanni op de voet. Terecht roemt men deze opera als een van de hoogtepunten uit Mozarts muzikale repertoire. In de hoofdrollen ziet u Tobias Scharfenberger (Don Giovanni), Annemarie Kremer (Donna Elvira), Claudia Patacca (Donna Anna), Machteld Vennevertloo (Zerlina) en Shady Torbey (Leporello). Het geheel staat o.l.v. Kynan Johns. Vooraf dineert u in Wassenaar in Auberge De Kieviet en u rijdt per bus naar het Lucent Danstheater. Desgewenst keert u hier na afloop per bus weer terug. Tijden: 16.30 - 23.15 uur. Prijs: ¤ 120,-.

Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, kunt u een e-mail sturen met de arrangementsnaam, uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar info@artifex-travel.nl. Tevens kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website: www.artifex-travel.nl. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, De Erven 2, 1151 AS Broek in Waterland) zenden wij u circa twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12. Indien u deze mailing niet meer wenst te ontvangen kunt u een e-mail met uw gegevens sturen naar info@artifex-travel.nl.

info@artifex-travel.nl