Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Persbericht

Organisaties doen hernieuwde oproep:

'Blijf weg uit Duits varkenspestgebied'

Arnhem, 7 maart 2006. Organisaties van varkenshouders, slachterijen en veehandelaren herhalen hun dringende oproep om in elk geval nog enkele dagen weg te blijven uit een gebied in de Duitse deelstaat Noord Rijn Westfalen, waar vorige week varkenspest is uitgebroken. De organisaties hebben vandaag de stand van zaken besproken en zien aan de hand van de beschikbare gegevens geen aanleiding om de stringente benadering los te laten. Ze roepen daarom gezamenlijk op om het eerder in kaart gebrachte gebied nu tot en met donderdag 9 maart a.s. te mijden. Op dit moment is nog onvoldoende duidelijk is of het virus zich in het gebied in kwestie verder heeft verspreid. Komende donderdag komen nieuwe onderzoeksuitslagen beschikbaar. Op grond hiervan kan dan mogelijk worden besloten om de getroffen voorzorgsmaatregelen te verlichten.

De oproep is gericht aan alle agrarische sectoren, die op enige wijze betrokken zijn bij export naar en import uit het betrokken gebied, dat is gelegen ten oosten van Enschede en Arnhem.
Gisteren werd bekend dat een derde, naburig bedrijf door de besmettelijke veeziekte is getroffen. De organisaties vinden dat elke vervoersbeweging uit en naar het gebied een groot risico inhoudt voor een verspreiding van het varkenspestvirus en willen dit risico tot een minimum beperken.

De bron van besmetting is nog niet vastgesteld. Volgens Duitse deskundigen kan de oorzaak zijn de aankoop van biggen van een besmet bedrijf, een overdracht van het virus door geïnfecteerde wilde zwijnen of het voeren van besmette etensresten (swill). Veterinaire deskundigen van de Europese Unie voeren nu een inspectie uit in het besmette gebied. Volgens de Duitse autoriteiten zullen zij vooral kritisch kijken naar het voeren van swill. Deze praktijk is in Duitsland via een uitzonderingsregeling tot eind 2006 toegestaan.

Het gebied dat de vier gezamenlijke organisaties in kaart hebben gebracht wordt afgebakend door de volgende autowegen:
- E 35 / A3 Arnhem - Gelsenkirchen;

- E 34 / A2 Gelsenkirchen - Hamm;

- E 37 / A1 Hamm - Münster;

- N 54 Münster - Enschede

- grens Enschede - Arnhem (A3).