Het Nederlandse Rode Kruis

08 maart 2006
Vrouwen spil in HIV/Aids projecten in Zimbabwe

Vrouwen zijn vaak de spil van de hulpverlening

Het Rode Kruis in Zimbabwe helpt 18.000 mensen met HIV/Aids en 36.000 kinderen via hun thuiszorgprogrammas. Vrouwen zijn de spil hiervan. Vaak wordt het probleem op een originele en creatieve manier aangepakt. Zo kun je bijvoorbeeld aidswezen helpen door kippen te fokken.

Eten, boeken, kleding
Het Rode Kruis hielp 10 vrouwen een kippenfokbedrijfje op te richten. De opbrengst van het bedrijfje helpt het hele dorp. De verkoop van de kippen levert geld op. Daarmee kopen de vrouwen eten voor kinderen die wees zijn geworden door de aids-epidemie. We betalen er ook het schoolgeld van de kinderen van. Het stelt ons in staat eten, boeken, kleding en kantoorspullen te kopen, vertelt een lid van de groep.

Phiaodonia en haar zusje en broertje

Het Rode Kruis betaalt ook zelf schoolgeld van kinderen. Diep in het woud van Oost-Zimbabwe woont de 18-jarige Phiaodonia Chivandire met twee broertjes en een zusje. De kinderen verloren hun ouders vijf jaar geleden aan Aids. We begonnen met een kleine moestuin waarin we groenten en knollen verbouwden, maar de regens spoelden alles weg, vertelt Phiaodonia.

Het Rode Kruis betaalt nu het schoolgeld van Phiaodonia en haar achtjarige broertje Tinashe. Alle kinderen krijgen voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma. Phiaodonia wil graag verder leren. Ik wil de school afmaken en verpleegster worden, vertelt ze.

Aidsprogramma´s in Afrika
Het Nederlandse Rode Kruis draagt bij aan diverse HIV/Aids programma in landen in Zuidelijk Afrika. In Zimbabwe worden door het Rode Kruis 388.800 mensen geholpen in een noodhulpoperatie. Het programma bestaat uit voedselhulp, thuiszorgprogrammas, het uitdelen van zaden en kunstmest, zorgen voor dieren om het landen te bewerken en het aanleggen van irrigatiesystemen, waterbronnen en latrines.