Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG verheugd over intrekking wijzigingsvoorstel huisvestingsbesluit

Op aangeven van de VNG trekt minister Dekker (VROM) de geplande regeling ter aanscherping van de voorrangsregels voor het huisvesten van vrouwen uit de vrouwenopvang daadwerkelijk in. Eerder had zij al toegezegd dit te doen, op aandringen van de VNG. Nu is de daad bij het woord gevoegd.

Uit een inventarisatie van de VNG bleek duidelijk, dat nagenoeg alle gemeenten (met voorzieningen voor vrouwenopvang) inmiddels een urgentiesysteem hanteren voor woningtoewijzing aan vrouwen uit opvanghuizen. Hierdoor kwamen de voordelen van de aangekondigde wijziging van het Huisvestingsbesluit te vervallen. Er was geen toegevoegde waarde meer te verwachten van een wijziging van het Huisvestingsbesluit voor het bevorderen van de uitstroom van vrouwen uit opvanghuizen. De nadelen van het invoeren van een dergelijk wijzigingsbesluit bleven echter wel bestaan, zoals het verstoren van het woningtoewijzingssysteem. Ook deze nadelen zijn nu van de baan.

In de Nota van toelichting bij het intrekken van het wijzigingsbesluit stelt de minister nu onomwonden dat het de gemeenten zijn, die het best kunnen beoordelen wie voor welke woning in aanmerking dient te komen en met welke voorrang.

* Intrekking Besluit tot wijziging van het Huisvestingsbesluitatsblad (Staatsblad, nr. 2006/67, 21-2-2006)
* VNG-net dossier: 'Mishandelde vrouwen in opvanghuizen'