Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Woonzorgcentrum in Vlissingen wint FLASH! Active Plus AWARD

8 maart 2006

Beweeg je jong dat is wat verpleeg- en zorgcentrum Ter Reede beoogt met de oprichting van Club Vief, een breed pakket van beweegactiviteiten voor de bewoners en omwonenden van het centrum. Een prachtig voorbeeld van onze campagne Bewegen met Plezier, aldus campagneleider Jaap de Graaf van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) op de slotdag van de ouderencampagne op 8 maart in Driebergen. (Bron: ANP)

De FLASH! Active Plus AWARD is uitgeloofd voor de woonzorginstelling met het meest innovatieve beweegplan dat zowel visie als praktische uitvoerbaarheid bevat. Het oordeel van de jury is lovend: Club Vief heeft een merkbaar effect op de deelnemers: ze zijn mobieler geworden, vallen minder, bewoners zijn alerter en hebben meer plezier in bewegen.

Dit is wat FLASH! beoogde met een jaar lang campagne voeren voor bewegen voor 55-plussers. Van maart tot en met december 2005 organiseerde FLASH! samen met Woonzorg Nederland op veertig locaties in Nederland een beweegweek voor 55-plussers in de woonzorginstelling en uit de wijk. Een groot succes dankzij de samenwerking met 144 verschillende regionale en lokale partners. In de beweegweek hebben 22.000 bezoekers (gemiddeld 600 deelnemers per locatie) hierdoor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zeker gehaald. Dit houdt in dat zij een half uur per dag hebben bewogen, op minstens vijf dagen in de week.

Het blijft niet bij eenmalig campagnevoeren. De ervaringen van het campagnejaar voor 55-plussers zijn gebundeld in een toolkit voor de woonzorginstellingen met als doel om bewegen voor 55-plussers blijvend te stimuleren.

De ouderencampagne bewegen met plezier maakt deel uit van FLASH!, de driejarige overheidscampagne. In de voorgaande jaren werden gezinnen, werknemers en vmbo-scholieren in beweging gebracht. In 2006, voorlopig het laatste campagnejaar, is FLASH! aanwezig in gezondheidscentra en voert samen met de eerstelijnszorg campagne voor de grote groep Nederlanders met een chronische aandoening.