Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeenten Capelle, Krimpen en de Stadsregio Rotterdam ondertekenen convenant jeugdzorg

De ondertekening van het convenant

Foto: Peter Molkenboer

Op donderdag 2 maart 2006 hebben namens de Stadsregio Rotterdam portefeuillehouder jeugdzorg mevrouw De Goeij-Smulders, en namens de gemeenten Capelle en Krimpen de verantwoordelijke wethouder De Bruin (Capelle aan den IJssel) en wethouder Aeyelts Averink-Winsemius een convenant jeugdzorg ondertekend.

Volgens de Wet op de jeugdzorg moet de stadsregio afspraken maken met de gemeenten in de regio over aansluiting van het gemeentelijke preventieve jeugdbeleid en de stadsregionale jeugdzorg. De afspraken gelden voor de inzet van gemeenten op de vijf functies die in het lokaal preventieve jeugdbeleid aan de jeugdzorg vooraf gaan. Daarnaast wordt duidelijk welke ondersteuning bureau jeugdzorg hierbij zal bieden. Met de overeenkomst willen de partijen een bijdrage leveren aan een naadloze aansluiting van jeugdzorg op het gemeentelijke preventieve jeugdbeleid.

Gemeentelijke functies

In het convenant staat onder andere omschreven voor welke vijf functies de gemeente Capelle verantwoordelijk is. Het gaat hierbij om informatie en advies aan ouders en jeugdigen, signalering, toeleiding naar het hulpaanbod, licht pedagogische hulp en coördinatie van zorg in het gezin op lokaal niveau. De gemeente gaat hierbij uit van drie leeftijdsgroepen, de 0-4 jarigen, 5-12 jarigen en de groep 13-19 jarigen.

Informatie en advies

Hierbij gaat het om het verstrekken van informatie aan ouders en jeugdigen over opvoeden en opgroeien en het bieden van ondersteuning daarbij. Voor alle leeftijdsgroepen bestaat het Servicepunt opvoedingsondersteuning en het spreekuur van de pedagogisch adviseur (GGD). Daarnaast bestaat er informatie en advies toegespitst op een bepaalde leeftijd, zoals voor- en vroegschoolse educatie voor de groep 0-4 jaar en Brede School Netwerken voor de groepen 5-12 en 13-19 jaar.

Probleemsignalering

Een tweede belangrijke taak betreft het signaleren van problemen. Dat kan gebeuren door het consultatiebureau, GGD, zorgnetwerken op de basisschool en in het voortgezet onderwijs, buurtnetwerken en lokale zorgnetwerken.

Ook leerplichtambtenaren, het adviesteam kindermishandeling en het regionaal meld- en coördinatiepunt voortijdige schoolverlaters vervullen een rol.

Toeleiding naar hulpaanbod

Het toegankelijk maken van de verschillende vormen van hulp is een derde belangrijke verantwoordelijkheid, die is neergelegd bij de gemeente.

Licht pedagogische hulp

Algemeen maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, gezinscoaches/lokaal intensieve pedagogische thuishulp en aanvullende opvoedingsondersteuning vormen een vierde taak en verantwoordelijkheid die is vastgelegd in het convenant.

Verder heeft de gemeente een belangrijke taak in de coördinatie van de zorg op lokaal niveau.