Ingezonden persbericht


Persbericht - 8 maart 2006

Nationaal ondernemingspensioenfonds in de maak

AMSTERDAM, 8 maart 2006 - Omdat steeds meer bedrijfspensioenfondsen in problemen komen en de handdoek in de ring gooien, moet er een nationaal ondernemingspensioenfonds komen. 'Wij onderzoeken we of het mogelijk is om een nationaal ondernemerspensioenfonds op te zetten, waarbij ondernemingen uit verschillende sectoren zich kunnen aansluiten,' zegt bestuurder Wim Witjes van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) deze week in Elsevier.

Volgens Witjes zijn vooral pensioenfondsen van kleinere ondernemingen de afgelopen jaren steeds vaker genoodzaakt geweest om te stoppen. De bestuurders van deze fondsen hebben moeite de snel veranderende en almaar complexere regelgeving bij te benen. 'Dat zijn mensen die het naast hun gewone werk doen. Voor hen is het moeilijk snel de deskundigheid in huis te hebben die al die nieuwe regelgeving vergt,' stelt Witjes.

Ook voor dit jaar staan weer scherpere toezichtregels en strakkere eisen voor deskundigheid van pensioenbestuurders op stapel. Uit een onderzoek van verzekeraar Delta Lloyd blijkt dat eenderde van de pensioenbestuurders van ondernemingspensioenfondsen denkt dat het houden van een zelfstandig pensioenfonds op termijn niet meer mogelijk is.