Vereniging Milieudefensie


Oproep aan winnende PvdA in Ouderkerk:

'Schrap bedrijventerrein in polder Veerstalblok'

Amsterdam, 8 maart 2006 - Milieudefensie en het Beraad Stadsrand Gouda Krimpenerwaard (BSGK) roepen de PvdA op om tijdens de onderhandelingen over een nieuw college in Ouderkerk van het schrappen van het bedrijventerrein in polder Veerstalblok een hard punt te maken. De PvdA is altijd tegen aanleg van het bedrijventerrein geweest en nu als grootste partij uit de verkiezingen gekomen. `Dit is dé kans om polder Veerstalblok en het prachtige open landschap van de Krimpenerwaard open te houden', aldus Willem Verhaak, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie.

De gemeente Gouda en Ouderkerk willen in polder Veerstalblok langs de Hollandsche IJssel een negen hectare groot bedrijventerrein aanleggen. Alleen onder deze voorwaarde stemde Ouderkerk in 1994 in met de aanleg van een Zuidwestelijke Randweg over zijn grondgebied.

De PvdA is altijd tegen de aanleg van dit bedrijventerrein geweest. Nu zij de grootste partij is in de nieuwe gemeenteraad van Ouderker roepen Milieudefensie en BSGK de PvdA op om er tijdens de onderhandelingen over een nieuw college op in te zetten dat het convenant tussen Gouda en Ouderkerk wordt herzien.

Bedrijventerrein Veerstalblok is volstrekt overbodig. Op bedrijventerreinen in de regio en door herstructurering van bedrijventerrein Middelblok Groot is er nog voldoende ruimte beschikbaar. Ouderkerk beschikt per inwoner nu al over de meeste hectaren bedrijventerrein in de regio.

Milieudefensie en BSGK verspreidden voor de verkiezingen een stemwijzer met het standpunt van de politieke partijen over de aanleg van het bedrijventerrein. Ze riepen de kiezers in Ouderkerk met deze kieswijzer en verkiezingsposters op te stemmen voor partijen zich sterk maken voor het openhouden van de polder Veerstalblok en niet willen bouwen in het Groene Hart.